lifestyle
9

Kroz oči jednog umjetnika: Kako bivši vojnici sa PTSP-om vide svakodnevne predmete

Klix.ba
(Benjamin Nordsmark)
Umjetnik Benjamin Nordsmark je želio prikazati kako to zamišlja da svakodnevni predmeti izgledaju kroz oči ratnih veterana koji su se vratili sa ratnih bojišta i pate od PTSP-a.

"Svojim sam radovima fokus želio staviti na ratne veterane sa posttraumatskim poremećajem - pokušao sam se prebaciti u um tih ljudi i pokazati kako izgleda njihov svakodnevni život, te koliko je zapravo ovo stanje ozbiljno", kazao je umjetnik.

Komentari na njegove radove puni su riječi podrške o važnosti skretanja pažnje na ovaj poremećaj, no tu su i brojne kritike o tome kako je umjetnik u potpunosti promašio temu, te da njegovim radovima nedostaje koncepta, kako rata, tako i suštine samo PTSP-a.

"Ko god je ovo uradio, očigledno nema pojma o tome kako se ratni veterani osjećaju kad se vrate kući iz rata. Kakav površan rad!", jedan je od komentara na radove ovog umjetnika.

PTSP je skraćenica za posttraumatski stresni poremećaj ili oblik psiholoških posljedica izlaganja stresnim doživljajima, koji uključuju smrtnu opasnost, ozbiljne fizičke povrede ili prijetnju psihičkom ili fizičkom integritetu osobe koja ta osoba doživljava krajnje traumatično.

U centru traume je nametljivo sjećanje na centralni stresni (nasilni) događaj, poput zvuka pucnjave, eksplozije granata i bombi, praska puške ili eksplozije mine, vriskova i plača, zvukova aviona, sirena, slika ranjavanja, udaraca, krvi...