lifestyle
11

Koliko vrijedi vaš život? Brutalni video otkriva istinu

Piše: M. N.
Portal BuzzFeed objavio je video u kojem brutalno predstavlja koliko vrijedi ljudski život u kapitalističkom društvu. Razočaravajuće je da dok, s jedne strane promoviramo vrijednosti ljudskih prava i života, s druge te iste vrijednosti uništavamo pravdajući se "višim ciljem".

"U teoriji ljudski život nema cijenu, ali u osiguravajućim kompanijama on vrijedi 50.000 dolara. Drugim riječima, ako tretman košta više od 50.000 dolara koji osigurava godinu dana kvalitetnog života, isti ne vrijedi. No, ne očajavajte. Osiguravajuće kompanije cijene život više od plaćenih ubica. Prosječan pištolj može se iznajmiti po cijeni od 13.000 dolara, što znači da zaista ne cijene život. Pravi iznos možete dobiti ako prodate dijelove tijela", kažu u videu.

A prodaja dijelova tijela i organa nije rijetkost na crnom tržištu. Prema podacima koje je BuzzFeed prikupio iz raznih izvora, lobanja košta 607 dolara, rame 500 dolara, srce 119.000 dolara, stomak 508 dolara, šaka 385 dolara, 470 mililitara krvi košta 337 dolara, koža 10 dolara za 25 milimetara i kada se sve sabere dobijete sumu veću od 500.000 dolara. Isti iznos dobijaju američke porodice čiji članovi daju svoj život služeći u vojsci.

"Svake godine Ured za transport stavi novu cijenu na život. Ova procjena ima za cilj da odredi beneficije prevencije povreda i smrtnosti. Vrijednost je 9,1 miliona dolara. Koliko vrijedi vaš život?", pitaju u snimku.