lifestyle
66

Kolekcionarski sajam u Sarajevu: Da li ste ikada prije vidjeli KGB-ovo odličje hrabrosti ?

Piše: S. Č.
I Staljin je našao svoje mjesto na kolekcionarskom sajmu "Sarajevo 2015." (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U Sarajevu se održava kolekcionarski sajam "Sarajevo 2015" gdje oko 50 filatelista, numizmatičara, kartofila i ostalih zaljubljenika u stare artefakte javnosti pružaju uvid u jedinstvenu riznicu spomenika prošlosti.

Prvo što nam je zapalo za oko kada smo posjetili ovu manifestaciju bila je ljubav i strast izlagača prema svom hobiju.

Svi artefakti bili su pažljivo složeni i očigledno je da o njima brinu istinski zaljubljenici u kolekcionarstvo. Primjerice, novčanice stare više stotina godina izgledale su kao da su tek izašle iz štampe.

"To vam je takozvani 'print fresh'. Radi se o novčanicama koje nisu nikada korištene i one nose posebnu kolekcionarsku vrijednost", objasnio nam je Aleksandar Janković, stravstveni kolekcionar iz Banje Luke.

"Imam stare novčanice od Kraljevine Jugoslavije do danas, uključujući moderne iz bivših jugoslavenskih republika. Zatim imam neke iz turskog perioda, a neke iz Drugog svjetskog rata. Što se tiče kovanica tu su i neki primjerci iz starog Rima i Bizantije", rekao Janković.

Ako ste zaljubljenik u stare bosanske umjetnine, sigurno će vas zanimati štand Avde Fišekovića iz Sarajeva.

"Ponio sam stare belenzuke, broševe, šorvane i razne druge stvari koje podsjećaju na Bosnu kakva je nekad bila. Po meni najzanimljiviji primjerak kolekcije je ežder star preko stotinu godina. To je stari pozlaćeni pojas filigranske izrade koji su prije žene nosile za posebne prilike", rekao je Avdo, dodavši kako omladina više ne cijeni svoju prošlost.

Mnogi se kolekcionarstvom bave iz razonode, neki iz ljubavi, a za neke predstavlja i bijeg od svakodnevnice.

"Prije sam se bavio ekstremnim sportovima. Nakon jedne povrede tokom paraglajdinga obećao sam porodici kako se više neću izlagati takvim opasnostima. Tako sam našao ovaj hobi, kolekcionarstvo", izjavio je za Klix.ba Veljko Mastilo, kolekcionar unikatnih i starih satova. Kaže da je kroz njegove ruke do sada prošlo više od 3000 satova, a najzanimljiviji je sat koji su KGB-ovi agenti dobijali za posebne zasluge.

Kako su nam istakli organizatori, sajam "Sarajevo 2015." održavat će se 14. i 15. novembra u tržnom centru Alta u Sarajevu, a ulaz je besplatan za sve građane.