lifestyle
187

"Koji je vaš izgovor?": Majka troje djece želi potaknuti i druge mame na vježbanje

Klix.ba
(Foto: Facebook)
Maria Kang je 34-godišnja majka koja se 2013. godine našla na meti negativnih kritika nakon što je objavila fotografiju sebe u odličnoj formi kako pozira sa svoje troje djece, napisavši "Šta je vaša isprika?"

Kang je ubrzo postala meta ljutih mama širom svijeta koje je ova fotografija i poruka izuzetno uvrijedila, te koje su smatrale kako njena poruka implicira to da sve mame moraju izgledati nužno dobro kao ona.

Kang se za vrijeme sve tri trudnoće udebljala oko 20 kilograma, a nakon svakog poroda, vježbanjem i pravilnom prehranom je uspjela da izgubi suvišne kilograme i to u roku od oko šest do osam mjeseci. Njeni sinovi sad imaju 3, 4 i 6 godina, a ona ima manje kilograma nego prije prve trudnoće.

Na svojoj Facebook stranici Kang nastoji podijelili svoje iskustvo s drugim ženama, a u to je ime osnovala i neprofitnu fitness edukacijsku asocijaciju pod nazivom Fitness Without Borders.

"Moja namjera nije bila da nikog uvrijedim, već da inspirišem i motivišem. Odrasla sam s majkom koja je bila gojazna, zbog čega je dobila dijabetes. Morala sam je gledati svaki dan kako si daje injekcije inzulina, a preživjela je i nekoliko srčanih i moždanih udara. Bilo mi je jako teško gledati to, zato što se njeno stanje moglo spriječiti, no ona je izabrala da se ne brine o svom tijelu", govori Kang.

Kaže kako je odluka da nikad ne doživi sudbinu svoje majke potaknula da se pobrine o svom zdravlju, te kako ono uvijek treba biti priroritet.

"Ne interesuje me koja je vaša isprika i zašto nemate vremena za vježbanje. Morate se nastaviti truditi, zato što je vaše tijelo jedino nad čim imate kontrolu u svom životu", kaže Kang, čija će se knjiga "The No More Excuses Diet" naći u prodaji 10. marta ove godine.