lifestyle
0

Koje cvijeće poklanjati za Valentinovo?

Klix.ba
Tokom cijele godine se javljaju prilike kada morate nekome nešto pokloniti. Prvo morate smisliti i pronaći pravi poklon, a onda je pitanje kako ga učiniti još efektnijim? Evo nekoliko savjeta za originalno umotavanje poklona koji će vam pomoći i za nadolazeće Valentinovo!

Cvijeće je univerzalan način da se izrazi ljubav. Nakon što je posljednjih godina postepeno izašlo iz upotrebe, danas se poklanjanje cvijeća za Valentinovo vraća u modu, posebno kao običaj karakterističan za mlade.

Koje cvijeće poklanjati za Valentinovo, i koliko

Za Valentinovo se najviše poklanjaju ruže. Crvene. Tradicija pripisuje crvenoj ruži jednostavno ali jako značenje – ona znači strast.

Nikada ih se ne poklanja paran broj, pa čak ni dvanaest iako je nekada ovaj broj bio opšteprihvaćen. Jedna ruža ide, ali tri ne: djeluje pomalo mizerno. Pa čak i sa pet situacija ostaje ista. Možete se već komotnije osjećati sa sedam ruža, a njih jedanaest su znak posebne pažnje.

Ne bez poruke!

I još nešto vrlo važno: nemojte za Dan zaljubljenih slati cvijeće anonimno. Dodajte mu poruku, uvijek rukom ispisanu, u boji koja se slaže sa bojom cvijeca, ili pak bijelu karticu ispisanu naliv perom u nekoj sličnoj boji. Mogući izuzetak, kada ne treba da se potpišete, jeste ako ostavite ruže na zadnjem staklu automobila vaše drage.

Ako vas ona poznaje i voli, iznenađenje će se odmah povezati s vašim imenom. U suprotnom, to će sigurno izazvati zabavan osjećaj radoznalosti, ali prije ili kasnije, vaša je obaveza da se odate...

Cvijeće za muškarca...

Doskoro se nije smatralo kulturnim da žena poklanja muškarcu cvijeće. Danas je za Valentinovo, na svu sreću, moguće i njemu pokloniti cvijeće - obično se muškarcu poklanja jedna crvena ruža sa dugačkom peteljkom.