lifestyle
0

Kodirano povrće za pekinšku olimpijadu

FENA
U želji da osiguraju sigurnost hrane tokom Olimpijskih igara 2008., kineske vlasti su donijele odluku da svaki komad povrća - svaki kupus, mrkva ili mahuna graška - dobije svoj identifikacijski kod i fajl, objavila je pekinška štampa.

Ukoliko bi na ovom polju došlo do "sigurnosnog incidenta", putem fajla sumnjivog povrća trenutno bi moglo da bude utvrđeno njegovo porijeklo, prenose agencije.

Termin "sigurnosni incident" vjerovatno se odnosi na eventualne viškove pesticida ili nekih drugih hemijskih supstanci u povrću. Ekološka grupacija "Greenpeace" je saopćila da je našla nedozvoljene pesticide i previsoke nivoe drugih hemikalija u kineskom povrću.

"Pošto prođe inspekciju u distributivnim centrima, povrće koje zadovolji standarde kvaliteta moći će da se nađe u 'olimpijskoj kuhinji'", navodi pekinška štampa.

Procjenjuje se da će tokom olimpijade Pekingu biti potrebno više od 5.000 tona povrća koje će se dopremati iz okoline prijestonice, ali i iz sjevernih kineskih provincija Hebei i Shandong.

Kineska štampa ne spominje sigurnost voća tokom Olimpijade.