lifestyle
0

Klimatske promjene uzrokuju posljedice u svim krajevima svijeta

FENA
Oslo
Oslo
Oslo je grad u kojem će se ove godine održati centralna manifestacija obilježavanja 5. juna - Svjetskog dana životne sredine. Ovogodišnja tema je Led se topi – vruća tema?

Ova tema je nastavak prošlogodišnje teme “Ne pretvarajte suha područja u pustinje”. Obje teme naglašavaju problem klimatskih promjena koje uzrokuju posljedice u svim krajevima svijeta.

Trenutno najveće posljedice trpe poljoprivrednici u sušnim područjima, stanovništvo otočkih zemalja, domorodačko stanovništvo tropskih i polarnih predjela te biljni i životinjski svijet.

Bosna i Hercegovina i njeni entiteti su prihvatili Konvenciju o klimatskim promjenama i Kjoto protokol, te se na taj način obavezali da će aktivno djelovati u pravcu smanjenja emisije gasova uzročnika klimatskih promjena, a u prvom redu ugljendioksida (CO2).

Međutim, trenutne aktivnosti vlada u BiH pokazuju upravo suprotnu tendenciju, saopćeno je iz Centra za životnu sredinu iz Banje Luke.

Kako se navodi u saopćenju, emisije CO2 iz industrijskih izvora, prije svih termoelektrana na ugalj, ali i emisije motornih vozila su prepoznate kao najznačajniji uzročnici klimatskih promjena.

Cilj obilježavanja 5. juna je da se podigne svijest građana o životnoj sredini, te da se ujedine građanske inicijative i pojačaju političke mjere na zaštiti i unapređenju životne sredine u svijetu.

Ovaj dan se još od 1974. godine obilježava u velikom broju zemalja, a svake godine je jedan grad domaćin centralne manifestacije.