lifestyle
17

Kineski pustinjak 20 godina živi u pećini 50 metara iznad tla

Klix.ba
Želja Fenga Migshana (54) za tihim životom toliko je ekstremna da je posljednjih 20 godina proveo živeći kao pustinjak u pećini.

Feng svakoga dana mora da se popne uz okomitu liticu na visinu od 50 metara, kako bi došao do ulaza u svoj nesvakidašnji dom, koji je ukrasio vratima i zavjesama.

Feng je u pećinu došao iz grada Gaoba u provinciji Shaanxi, 1993. godine, jer nije želio da bude u blizini drugih ljudi. Sada živi u potpunoj izolaciji, a odrekao se svih modernih pogodnosti, pa čak i odjeće.

"Moj brat je čudna ličnost. Ne voli komunicirati s drugima", kaže Fengov brat Xueming.

Tokom 20 godina života u pećini, radio je na njenom proširenju, a uklesao je i ležišta za ruke, kako bi se lakše uspeo uz liticu. Pećinu je otkrio još kao dječak.

"Bila je to malena pećina kada sam je pronašao, a pomoću čekića sam je proširio na današnju veličino. Raščistio sam i put kroz klanac. Ljeta su ovdje hladna i to je dobro", rekao je Feng.

Stanovnici obližnjih sela kažu da on obično izlazi iz pećine noću, ali da se bez problema spusti niz liticu. Iako je lokalno stanovništvo impresionirano njegovim vještinama, vlasti žele da ga smjeste u starački dom.

Dijagnosticirana mu je psihoza te je i bio na kratkom liječenju.

Gradonačelnik Xu Min kaže da će promatrati Fenga i pokušati da ga ubijede da živi u konvencionalnijem domu.