Izložene pritisku i stigmatizaciji
32

Kineske vlasti smatraju da se žene trebaju udati prije 27. godine

Klix.ba
Kineskim vlastima je zasmetalo to što sve više mladih žena ne ulazi u bračnu zajednicu ni u kasnim dvadesetim godinama.

Komunistička vlada je naredila nacionalnom feminističkom udruženju da kroz medijske napise potakne žene u dobi između 27 i 30 godina da nađu partnera za brak, budući da je takvih žena koje su obrazovane i žive u gradskim sredinama, a nisu u braku, sve više.

"Lijepim djevojkama ne treba puno obrazovanja da se udaju za bogatog muža. No, djevojke prosječnog ili lošijeg izgleda teško nalaze životnog saputnika jer su nepoželjne", navodi se u jednom od takvih namjenskih članaka.

Takvi stavovi doveli su do masovnog negodovanja prvenstveno mladih i ambicioznih žena, no kineske vlasti insistiraju na tome da porodicu treba formirati što ranije. Tako su odlučili posramiti žene koje su u kasnim dvadesetim ili tridesetim godinama, a neudate su. Selektivni pobačaji zbog politike jednog djeteta doveli su u Kini do neuravnoteženosti između muške i ženske populacije, budući da se prema statistici na 100 djevojčica rađa 118 dječaka. Politika jednog djeteta uvedena je zbog činjenice da Kina ima 1,3 milijarde stanovnika te su morali na taj način zaustaviti priraštaj stanovništva, piše Daily Mail.

No, Vlada je sada zabrinuta zbog velike grupe nevjenčanih muškaraca, što bi moglo dovesti do ozbiljnih posljedica u društvu. Američki stručnjaci ističu da je kineska vlada još od 2007. počela stigmatizirati obrazovane žene u kasnim 20-im i 30-im godinama te da je sada taj pritisak dodatno pojačan.