lifestyle
0

Kina zabranjuje reklamiranje uvećanja grudi

FENA
Kineske vlasti su odlučile da od augusta zabrane reklamiranje na televiziji i radiju uvećavanja grudi, sredstava za slabljenje i drugih kvazimedicinskih preparata.

To je zajednička odluka Državne uprave za radio, film i treleviziju i Državne uprave za inustriju i trgovinu, izvještava Reuters.

"U posljednje vrijeme neke medicinske ustanove su u reklamama iznosile netačne informacije o tretmanima koje primjenjuju, koristeći eksperte i bivše pacijente kao stredstvo navođenja publike na pogrešne zaključke. To predstavlja kršenje prava korisnika i potkopava društveni kredibilitet radija i televizije", kaže se u saopćenju dviju ustanova.

Između ostalog, čak 17 kineskih TV stanica je u posljednje vrijeme puštalo reklame za pilule kojima se neželjeno salo može "premjestiti" s kukova na grudi, navodi Reuters i daje primjer jedne gledateljke koja je za ovaj tretman dala 3.000 juana (375 dolara). Veličina njenih grudi ostala je nepromijenjena, a jedini rezultat tretmana bilo je izbijanje akni.

Uvjerenje da ljepši izgled omogućava poželjnijeg muža i bolji posao je posljednjih godina izazvalo pravi bum na planu uvećanja grudi i korišćenja raznovrsnih kozmetičko-medicinskih tretmana među Kineskinjama, navodi britanska agencija.

Prema saopćenju državnih medija, Kinezi svake godine utroše 20 milijardi dolara na mijenjanje svog izgleda. Međutim, među nuđenim sredstvima da se to postigne ima mnogo nekvalitetnih, pa i opasnih proizvoda.

Vezani članci