lifestyle
0

Kako umetnuti sočiva

Sarajevo-x.com
Umetanje kontaktnih leća za nove korisnike može biti potpuno beznadežan slučaj. I baš kad pomislite da ste gotovi, sočivo ispadne ili vam stvori neugodan osjećaj zbog nedovoljne vlažnosti.

Slijedeći ove jednostavne korake, olakšat ćete sebi stavljanje leća u oči, a s vremenom za to će vam trebati sve manje i manje vremena.

Pripremite radnu površinu Mnogi leće stavljaju u kupaonici. Površina mora biti iznimno čista i bez imalo prašine.

Pripremite sebe Zavrnite rukave, temeljito operite ruke i osušite ih čistim ručnikom. Pripremite se na to da posao koji vam predstoji može potrajati. Oni koji su se tek susreli sa sočivima obično trebaju barem pet do deset minuta dok ne nauče proceduru. Neki, doduše, i više, ali ne dajte da vas to obeshrabri.

Otvorite kutijicu sa sočivima Uhvatite jedno sočivo prstima. Ako je potrebno, stavite ga na dlan i naspite nekoliko kapi tekućine za čišćenje te ga protrljajte da uklonite višak proteina.

Okrenite sočivo

Neka vam na vrhu prsta leži tako da su mu krajevi podignuti. Tako će prionuti na površinu vašeg oka. Ako se sočivo okrene, namjestite ga kako je ispravno jer je to jedini način za lako umetanje.

Zaustavite treptanje Držite rukom trepavice kako biste umetnuli sočivo bez smetnji.

Gledajte direktno u sočivo Pažljivo ga umetnite i zažmirite. Trepnite zatim nekoliko puta dok suvišna voda ne izađe i sočivo se potpuno smjesti na vaše oko.