lifestyle
5

Kako napraviti ekološki prihvatljiv "dernek"

FENA
Organiziranje zabave za prijatelje i porodica vjerovatno donosi mnogo veselja, ali Evropska unija upozorava da hedonizam opterećuje okoliš i nudi savjete kako prirediti "dernek" i ostati ekološki čiste savjesti.

EU se žali da se na prosječnoj zabavi potroši mnogo neobnovljive energije i da iza nje ostane mnogo smeća.

Smergy, firma za uštedu energije koju sponzorira Evropska komisija, ima plan o tome kako organizirati ekološki-prijateljski "event".

Organizacija počinje prijevozom. Samostalni dolazak automobilom šteti okolišu, a znači i da vozači ne smiju konzumirati alkohol. Korištenje javnog prijevoza ili dijeljenje automobila mnogo je bolja opcija, prenosi portal croenergo.eu.

Svjetiljke na solarnu energiju mogu stvoriti ugodnu atmosferu, a i LED žarulje koriste mnogo manje električne energije od konvencionalnih, napominju u Smergyju.

Korištenje recikliranog toaletnog papira u kupaonici i montiranje perlatora na slavine također štedi dragocjene izvore. Osim što kanape-sendviči izgledaju dobro, ne trebaju im papirnati ni keramički tanjiri koje poslije treba prati i pritom trošiti vodu.

Umjesto plastičnih čaša, preporučuju se staklene. A pivopije mogu pivo piti ravno iz boca. Nakon završetka zabave umjesto u alu-foliji ostatke sačuvati u perivim plastičnim posudama s poklopcem, a za čišćenje koristiti "okolišu-prijateljske deterdžente".