lifestyle
16

Kako na pravi način prihvatiti kritiku, a da je ne shvatimo lično?

Klix.ba
Primiti kritiku u vezi našeg rada ili nekog postupka nije lako, pogotovo ukoliko osoba koja nam upućuje kritiku nema takta niti suptilnosti. Ipak, pokušajte stvari okrenuti u vlastitu korist.

Ono što je potrebno napraviti jeste zapitati se iz kojeg razloga nam neka osoba upućuje kritiku - da li je to osoba čije mišljenje cijenimo?

Možda je to naš šef - u tom slučaju je važno da ispoštujemo njegovo mišljenje. Ukoliko je pak to neka osoba koju ne poznajete i čija je namjera isključivo da vas povrijedi i obezvrijedi, onda je najbolje da na takvu kritiku ne obraćate pažnju.

Ukoliko vam kritiku uputila osoba čije vam je mišljenje važno, pokušajte se voditi sljedećim pravilima:

U kritici uvijek pronađite nešto korisno. Zapitajte se - koji je dio ove kritike koristan? Iz kritike uvijek možemo naučiti nešto pozitivno što će nam pomoći da budemo bolji i produktivniji. Pokušajte se fokusirati na tu stranu kritike i ne shvatiti je kao kritiku vašeg identiteta i onoga što vi jeste, nego vaših postupaka i djela.

Prilagodite svoje ponašanje. Možemo se osjećati loše kad neko kritikuje naše ponašanje ili djela, ali pokušajte na kritiku gledati kao na poziv da budete bolji i radite na sebi. Istina, to je lakše reći nego učiniti, no svaka je kritika način i pokušaj da budemo još bolji, a prihvatanje vlastitih slabosti je zapravo najmoćnija stvar koju možete napraviti.

Potražite drugo mišljenje. U pokušaju da jasno sagledamo sebe, uvijek je teško biti objektivan, pa je stoga dobro da potražite drugo mišljenje bliskog prijatelja ili člana porodice kojem vjerujete, a ko će vam iskreno reći šta misli o toj situaciji i vašim postupcima koji su bili kritizirani.

Ne uzimajte kritiku previše lično. Kritika najčešće nije omalovažavanje nečijeg karaktera, ličnosti i identiteta, nego samih akcija i djela, koje svakako možemo popraviti i na kojima možemo raditi.

Ukoliko svaku kritiku shvatate previše lično i ukoliko vas ona povrijedi, onda je potrebno da radite na svom samopouzdanju kako biste shvatili da kritika nije nešto zbog čega biste se trebali osjećati kao da vas neko omalovažava, nego prilika za lični razvoj i rast.