Nova knjiga
0

Kako izaći na kraj sa lošim šefom?

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Naredni petak u Americi se obilježava kao nacionalni dan šefova, a za one koji se ne mogu ni zamisliti da slave taj dan, nova knjiga pod nazivom "Radim za tebe, ali ne i za sebe" mogla bi biti pravo štivo.

Knjiga sa podnaslovom "Vodič: Kako se nositi sa šefom" pomaže nezadovoljnim radnicima da se izađu na kraj sa nadređenima, 'hroničnim kritičarima' koji nikada nisu zadovoljni i one koji vas potcjenjuju, a kojima ne možete nikada vjerovati.

U trenutnoj lošoj ekonomskoj slici u svijetu, sve češći su šefovi- 'control freakovi', oni koji žele odobriti svaku vašu odluku.

"Ovakvo ponašanje je vrlo uobičajno kada ste pod stresom Oni su prestrašeni od pomisli da će napraviti grešku tako da neće dozvoliti da išta desi bez njihovog znanja", kaže za Reuters Katherine Crowley, psihoterapeutkinja koja je zajedno sa kolegicom Kathi Elser napisala ovu knjigu.

Onda su tu šefovi 'pričalice' kojima stalno treba publika, pa opušteni tipovi šefova kojih baš boli briga za posao, a vrlo česti su i šefovi sa stalnim promjenama raspoloženja koji prema vlastitim hirovima mijenjaju pravila.

"U vremenima punim stresa, neodlučni šefovi postaju još više neodlučniji. Susretali smo se dosta sa takvim slučajevima", kaže Crowley, koja je ranije napisala knjigu "Rad s tobom me ubija".

Čitaocima su date upute prema kojima mogu ustanoviti koji su tip radnika, na osnovu toga kako reaguju u različitim situacijama i prema tome kakav odnos imaju sa nadređenim.

"Ono što trebate uraditi jeste prestati pokazitivati prstom na druge. Jednom kada shvatite kakve su vaše potrebe, očekivanja i strahovi, moći ćete raditi sa različlitim ljudima na bolji način", kažu oni.

Autorice knjige postavile su četiri koraka kako možete riješiti probleme sa napornim šefom: detektujte problem, odvojite emocije od njega, depersonalizirajte ga, te potom pristupite njegovom rješavanju.

Nacionalni dan šefova slavi se 16. oktobra svake godine u SAD-u, a prvi put je obilježen 1958. godine na inicijativu Patricije Bays Haroski, sekretarice u državnom odjelu za osiguranje, koja je na taj način željela pokazati svoje poštovanje prema šefu.