lifestyle
0

Kako dočekati invaziju vanzemaljaca?

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Travis Taylor i Bob Boan autori su priručnika "Uvod u planetarnu odbranu", vodiča za doček malih zelenih stvorenja koji bi mogli pokucati na vrata naše planete.

Ako invazija vanzemaljaca bude slična onoj koju predstavljaju veliki holivudski blockbusteri, možda će baš Travis i Bob biti oni momci koji će u posljednjoj minuti doći da nas spase.

"Velika je vjerovatnoća da vanzemaljci zaista postoje te da su dovoljno napredni i da posjeduju tehnologiju kojom bi nas mogli totalno onesposobiti", izjavio je Travis Taylor.

Taylor i Boan su opsjednuti staniolom i Areom 51. Taylor je završio studij astronomije i fizike, a zajedno sa Boanom je radio kao savjetnik u američkom Ministarstvu odbrane i u NASA-i.

U saradnji sa R.C. Andingom i T. Conely Powellom, Taylor i Boan su obnovili dva pitanja koja su stalno prisutna u debatama oko toga, da li su ljudi sami u univerzumu: Darkeova formula i Fermijev paradoks.

Formula koju je napravio američki astonaut Frank Drake 1960. godine pokušava procijeniti koliko je vjerovatan kontakt sa vanzemaljskom civilizacijom.

Za Tylora i Boana su konzervativne procjene o tome da vanzemaljci ne mogu letjeti brže od 10 posto svjetlosne brzine.

Nakon mnogobrojnih proračuna, autori su izjavili da su ubjeđeni da naš Mliječni put skriva hiljade inteligentnih vrsta vanzemaljaca i da postoji "visoka vjerovatnoća" da jedna ili dvije te vrste posjećuju Zemlju svakog stoljeća.

No, ako postoji toliko vanzemaljaca, zašto onda nismo čuli za njih?

Ovo pitanje svojevremeno je postavio i fizičar Enrico Fermi godine 1950 kako bi riješio spekulacije svojih kolega o inteligentnom životu izven zemlje kao šablonskom pitanju.

Taylor i Boan su ubjeđeni da je Fermi griješio. Čak iako su vanzemaljci koristili posebne tehnologije da bi prešli hiljade svjetlosnih godina u jednom danu i dalje bi im bili potrebni milioni godina da istraže sva sazviježđa u galaksiji.

Poslije terorističkih napada koji su 2001. godine zadesili SAD, Tylor i Boan su počeli razmišljati o strategijama za odbranu. Plan odbrane podrazumijeva improvizirano oružje i dobro razrađene ratne taktike, slične onima koje koriste islamski ekstremisti u Iraku.

"Morali bismo stvoriti pobunjenički otpor sličan onome koji imaju mudžahedini. Napokon, pobunjenici su pobijedili u ratu protiv nas. To nam jasno govori, da ukoliko nas napadnu vanzemaljci, to bi bila naša najbolje odbrana", zaključio je Tylor.