lifestyle
0

Kako dobiti sjajne ideje?

Sarajevo-x.com
Za dobre ideje potrebne su vještine koje vježbom postaju sve intenzivnije i rezultiraju odličnim idejama. Kako biste i vi imali odlične ideje na poslovnom ili nekom drugom polju, potrebno je da se pridržavate nekoliko jednostavnih pravila čija kombinacija može "izroditi“ odlične ideje za nove poslovne poduhvate, umjetnička djela i slično.

Pravite bilješke i pišite Najbolje ideje mogu vam doći u najneobičnijim situacijama, ali jednakom brzinom kojom su se pojavile, one mogu i nestati. Stoga je neophodno da uvijek kod sebe imate papir i olovku, rokovnik u kojem ćete bilježiti sve ono što vam pada na um. Neke od vaših zabilješki bit će totalno bezvrijedne, ali neke od njih će možda biti vrijedne vaše pažnje.

Vožnja Opuštajuća i spora vožnja kroz prigradska naselja koja nisu opterećena suvišnim saobraćajem, uz laganu muziku i blagi vjetar koji ulazi kroz prozor, opustit će vaše misli i otvoriti put za nove ideje i načine realizacije novih, unosnih projekata. Pored toga što ćete možda tokom jedne od ovih vožnji dobiti odličnu ideju koja će promijeniti vaš život, bit ćete opušteniji i riješit ćete se stresa.

Čitanje Čitanjem pospješujete rad svoga mozga što neminovno znači rađanje novih, sjajnih ideja. Cirkulacija pročitanih riječi u vašim mislima potaknut će vas na nove vidike i nove načine promišljanja, a sve to zajedno može vaš život odvesti u neočekivano pozitivnom smjeru.

Pronađite inspiraciju Inspiracija je svuda oko vas, samo ju je potrebno pronaći. Osluškujte je u životima svojih najbližih, svojih komšija, neznanaca iz gradskog saobraćaja…neka vas neka njihova priča potakne da osmislite dalji slijed događaja, pustite svojoj mašti da odredi zaplet, vrhunac, rasplet i kraj priče.

Dovedite sve u pitanje Kada se nađete usred diskusije sa poznanicima i prijateljima, nemojte njihove stavove prihvatati kao aksiome, a nemojte ni o svojim stavovima razmišljati tako. Sve što se događa u vašem okruženju ispitajte i ne dozvolite da vas impresioniraju jednostavna pojašnjenja jer su ona, u većini slučajeva, pogrešna. Pokušajte naći svoje objašnjenje za dešavanja i sinut će vam sjajne ideje.