lifestyle
0

Kako ćete znati da li vam neko laže? (2. dio)

Sarajevo-x.com
Svi znamo da nam laganje nije strano, bilo da su u pitanju sitne laži ili ozbiljne prevare. Ako sumnjate da vam neko laže, postoji više znakova na koje možete obratiti pažnju, a koji ga mogu otkriti. U tom slučaju, pokušajte biti strpljivi i uočiti više od tri znaka laganja.

Želi se sakriti: Lažljivac će obično imati nesvjesnu želju da se sakrije, ali s obzirom na to da ne može nigdje otići, ta će se njegova želja reflektovati u pokretima tijela. Npr. osoba koja vam laže imat će leđa savijena više nego inače i trudit će se da njegovo tijelo zauzme manje prostora. U ovom slučaju, on podsvjesno osjeća da će ostati neprimijećen ukoliko bude “manji”.

Daje previše dokaza kako bi dokazao da govori istinu: kada neko ko često laže govori istinu, vjerovatno će to pokušati dokazati dajući što više dokaza jer je svjestan da sama njegova izjava nije dovoljan dokaz sam za sebe.

Govor tijela: Čim promijenite temu ili prestanete ispitivati osobu koja vam laže o osjetljivoj temi, njegovo tijelo više neće davati znakove nervoze (grickanje noktiju, migoljenje, znojenje, prevrtanje po džepovima) i postat će opušteno (duboko disanje, opuštene geste tijela).

Nepodudaranje: Ako osoba govori istinu, njegov govor tijela i ton glasa odogovarat će izgovorenim riječima, ali ako osoba laže, to dvoje se neće podudarati. Npr. ako vam osoba kaže da je jako zainteresirana za temu o kojoj razgovarate, a potom se udobno zavali u fotelju i ne klima glavom dok pričate, tada vjerovatno laže.

Lažni osmijeh: Iskren osmijeh prepoznaje se po pokretanju mišića lica – mišića obraza i mišića ispod očiju. To će rezultirati pojavom sitnih bora, posebno ispod očiju. Lažni osmijeh pokreće samo mišiće oko usta, dok ostali mišići lica ostaju mirni.

Izbjegavanje direktnog odgovora: Npr. Mama: Amire, jesi li ti pojeo čokoladu?

Amir: Mama, došao sam kući tek prije pola sata! Mama: Jesi li pojeo čokoladu?! Amir: Znaš da ne volim slatkiše!

Znojenje: Ako pitanje postavljate iznova i iznova, na licu i dlanovima lažljivca pojavit će se znoj, što možete primijetiti jer će mu se lice više "sjajiti" nego obično.

Skepticizam: Ljudi koji često lažu veći su skeptici nego drugi jer smatraju da i drugi ljudima njima isto tako lažu, dok osobe koje rijetko lažu vjeruju skoro svima.

Pročitajte i 1. dio članka Kako ćete znati da li vam neko laže.