lifestyle
0

Japanski vojnici kriju se na Filipinima od II. svjetskog rata

NINA
Japanski dužnosnici pokušali su danas zakazati sastanak s dvojicom vojnika japanske Kraljevske vojske, za koje se pretpostavlja da su se krili u planinama na jugu Filipina od završetka Drugog svjetskog rata.

Pretpostavlja se da su dvojica vojnika, sada u svojim osamdesetim godinama, ostala živjeti na filipinskom ostrvu Mindanao nakon odvajanja od svoje jedinice, a da ih je strah da budu izvedeni pred vojni sud spriječio da se vrate u Japan, prenijela je agencija AP.

Japanski dužnosnici, koji su doputovali na Filipine, nisu se jučer uspjeli sastati s vojnicima. Kako je izjavio glasnogovornik japanskog premijera Junichira Koizumija agenciji AP, vojnici očigledno nisu bili voljni pojaviti se na sastanku zbog prisustva velikog broja novinara iz Japana, najmanje 50 njih koji su čekali da ih vide.

Dužnosnici su pokušali zakazati novi sastanak za danas preko japanskog posrednika koji je kontaktirao ambasadu te zemlje u Manili i informisao ih o dvojici vojnika.

“Zaista nismo sigurni postoje li stvarno ti ljudi”, izjavio je glasnogovornik japanske ambasade u Manili Shuhei Ogawa.

Priča o dvojici japanskih vojnika naišla je na ogroman publicitet u Japanu, naročito među veteranima koji su ove godine obilježili 60. godišnjicu završetka Drugog svjetskog rata.

Ostaje nejasno kako su dvojica vojnika živjela na ostrvu Mindanao tajno sve ove godine, a jedna od pretpostavki je da su se oženili Filipinkama i uzeli filipinska imena.

Dvojica japanskih vojnika na Filipinima mogli biti Joshio Jamakava (87) i Tsuzuki Nakauchi (85) iz 30. divizije japanske Kraljevske vojske, javila je japanska agencija Kyodo.