lifestyle
0

Japanci i Islanđani žive najduže

Anadolija
Žene u Japanu su prošle godine preuzele od žena u Hong Kongu titulu najdugovečnijih žena na svijetu.

Prema pisanju britanskih medija, život Japanki se ponovo znatno povećao nakon pada uzrokovanog cunamijem koji se desio 2011. godine.

Prema podacima ministarstva zdravstva Japana, djevojčice rođene u Japanu 2012. godine mogu očekivati da će živjeti 86.41 godinu.

Prema navodima japanskih zvaničnika, to je znatno više od prosjeka od 85.9 iz 2011. godine nakon što je u raznornom cunamiju na hiljade osoba prerano izgubilo život.

Stanovnici Japana su poznati u svijetu po dugovječnosti, što se pripisuje zdravoj ishrani, aktivnom životnom stilu i dobrom zdravstvenom vaspitanju.

Međutim, žene u Japanu su 2011. godine prvi put u posljednjih 25 godina izgubile vodeću poziciju na listi dugovječnosti od žena u Hong Kongu.

Žene Hong Konga su prošle godine pale na drugo mjesto s prosječnim životnim vijekom od 86.3 godine, a slijede ih žene iz Španije, Francuske i Švicarske.

Također, životni vijek muškaraca u Japanu također je porastao sa 79.44 u 2011. godini na 79.94 prošle godine, što ih svrstava na peto mjesto najdugovječnijih muškaraca u svijetu.

Prema najnovijim podacima, najdugovječniji muškarci u svijetu žive na Islandu sa prosjekom od 80.8 godina, a slijede ih muškarci u Hong Kongu, Švicarskoj i Izraelu.