lifestyle
0

Izraelski milijarder nudi novac za premještanje gay parade iz Jerusalema

FENA
Izraelski milijarder Arkadi Gajdamak ponudio je da plati premještanje parade gay ponosa iz Jerusalema u neki drugi grad, u trenutku kada ne prestaju protesti ultraortodoksnih Jevreja protiv te svjetske manifestacije zakazane za petak.

Glasnogovornica organizatora parade izjavila je da pokušaj nije uspio, ali nije objelodanila koliko para je ponudio Gajdamak, imigrant iz bivšeg SSSR-a, prenijele su agencije.

Ultraortodoksni Jevreji svake noći blokiraju jerusalemske raskrsnice kantama sa zapaljenim smećem i bacaju kamenice na policajce.

Glavni izraelski sefardski rabin Shlomo Amar pridružio se rastućem protestu pozivom svim Jevrejima da se usprotive paradi, označivši je opasnom po egzistenciju Izraela.

U utorak uvečer je jedna grupa pravovjernih napala kamenicima gradonačelnika Urija Lupolianskog, koji je i sam ultraortodoksni Jevrej i koji je također pozvao na otkazivanje parade.

Izraelski vrhovni sud će danas razmatrati tri peticije protiv parade koje su podnijeli ultraortodoksni aktivisti.

Izraelska policija je već primorala organizatore marša da promijene trasu kretanja i najavila da će 12.000 policijaca čuvati red i mir, nakon što su protivnici zaprijetili nasiljem ako parada ipak bude održana.