Vremena i običaji se mijenjaju
0

Iza svake uspješne žene stoji uspješan muškarac

Sarajevo-x.com
Dosad se običavalo reći kako iza svakog uspješnog muškarca stoji uspješna žena. Međutim, vremena se mijenjaju, pa tako i ta krilatica.

Sve je više mišljenja da žena koja želi postići nešto u karijeri mora imati podršku muža, koji je čak spreman ostati kod kuće i brinuti o djeci. Britanka Helena Morrissey, majka devetero djece, koja se bori za prava žena u svijetu biznisa, kaže da o njenom domaćinstvu brine suprug Richard. Dok Helena obavlja posao izvršne direktorice u velikoj kompaniji, njen suprug brine o kući i djeci. Ona ističe kako žene ne mogu imati sve.

"Žena vrlo teško može u novije vrijeme naći vrijeme i za posao i za kuću i za prijatelje, posebno kad i suprug i žena rade puno radno vrijeme. Ne kažem da je nemoguće, ali je nerealno. Možda muškarci osjećaju laganu nelagodu ako ostaju kući dok supruga radi, ali je to jedan od načina da žena uspije u karijeri", ističe ona.

Helenin slučaj nije jedini. Suprug jedne od najmoćnijih poslovnih žena u svijetu, Indre Nooyi, izvršne direktorice kompanije Pepsi, napustio je posao s punim radnim vremenom i postao savjetnik kako bi mogao brinuti o djeci. Također, kad je izvršna direktorica kompanije Burberry, Angela Ahrendts, trebala preseliti u London zbog posla, njen je suprug dao otkaz i ostao u domaćinstvu.

Helena Morrissey ističe da je sve veći broj takvih žena, koje imaju veliku podršku muževa. Ona se zalaže da do 2015. godine u 100 najvećih kompanija četvrtina čelnih mjesta bude u rukama žena, piše Sunday Times.