lifestyle
829

Iz Sarajeva u Barcelonu: Jasmin Grebić biciklom krenuo u pohod od 2.300 km

Piše: I. P.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Jasmin Grebić danas je sa Trga djece Sarajeva u 8:30 započeo svoj 2.300 kilometara dugačak biciklistički pohod u Barcelonu.

Grebić, inače član biciklističkog kluba Trek, objasnio je prije početka putovanja kako će voziti sa putnim torbama, te tokom puta neće ići "na snagu" već na obrtaje, kako se mišići ne bi previše zamarali. Dodao je kako je za ovako veliki podvig pored sebe bitno imati dovoljne količine vode i energente kao što su slatkiši.

"Što se tiče odmora, oni će zavisiti od vremenskih uslova, a kraće pauze bih trebao imati svaka dva sata. Dnevno ću voziti nekih šest do sedam sati sa jednim većim odmorom nakon ručka. Dnevno ću prelaziti blizu 100 kilometara s tim da ću pauzirati svaki 6. dan kada neću uopće voziti", rekao je Grebić za Klix.ba.

Njegova prva etapa je Sarajevo – Jajce preko Komara, drugi dan na red dolazi etapa Jajce – Bihać, treći dan Bihać – Crikvenica, a nakon toga slijedi Crikvenica – Trst.

"Poslije Trsta ćemo vidjeti kako će se situacija odvijati. Sve sam isplanirao pomoću aplikacije Strava.com pomoću koje možete naći biciklističke puteve, a koja mjeri i dužinu i elevaciju puta“, kazao je Grebić.

Do Crikvenice će ga pratiti klupski kolega Mirza Muftić, nakon čega ide sam, a u Barcelonu stiže 23. jula, mada će pokušati doći i ranije ukoliko budem mogao.

Njegov avanturistički podvig finansijski će podržati Grad Sarajevo, a Grebić je uspio sakupiti i podršku drugih sponzora koji su prepoznali važnost njegovog 23-dnevnog putovanja.

Jasmin će proći šest zemalja - Hrvatsku, Sloveniju, Italiju, Francusku, Monako i naposljetku Španiju, a cilj njegovog putovanja jeste simbolično povezivanje kroz biciklizam dva bratska grada, Sarajevo i Barcelonu.