Istraživanje
0

Italija: Žene su jači spol, a ne muškarci

Sarajevo-x.com
Milanska agencija "Telesurvey" objavila je rezultate istraživanja javnog mnijenja o temi jačeg spola. Prema rezultatima većina ispitanih vjeruje da su žene jači spol iako većina također vjeruje da je talijansko društvo još uvijek pod jakom dominacijom muškaraca.

Za većinu Talijana pravi jači spol su žene, a ne muškarci, iako oni i dalje dominiraju talijanskim društvom.

Rezultati istraživanja koje je na nivou zemlje provela milanska agencija "Telesurvey" pokazali su da 43 posto Talijana smatra da je žena nedvosmisleno jači spol, 22 posto da je to muškarac, dok ih je 34 posto kazalo da to zavisi od okolnosti.

Usprkos tome, velika većina ispitanika, 72 posto, rekla je da je talijansko društvo još uvijek pod jakom dominacijom muškaraca, prenijele su agencije.

Od ispitanika kojima su predočene razne osobine kao što su hrabrost, inteligencija i nezavisnost traženo je da kažu koje od tih karakteristika krase žene, a koje muškarce.

Na osnovu njihovih odgovora dobijena je slika žene kao jače ličnosti od muškaraca,te odlučnije i sposobnije da se suoči s nepredvidivim situacijama, objasnila je agencija "Telesurvey".

Žena je također sposobnija na polju zavođenja, osjećanja, kreativnosti kao i etičkih vrijednosti i morala. Muškarci se, pak, mogu pohvaliti većim plaćama, sposobnošću da rade u timu, obavljanjem funkcija vlasti i nepokolebljivosti.