lifestyle
0

Italija: Zatvorenici radnici telekoma

FENA
Najveća telefonska kompanija u Italiji, Telecom Italija, osnovala je novi centar za obavještenja i to u najvećem zatvoru u Rimu gdje će 24 zatvorenika biti zaduženo da svakodnevno odgovara na hiljade poziva.

"To je dobra stvar jer ljudi koji zovu ne znaju ko smo, a mi se više ne osjećamo kao u getu", izjavio je Reutersu između dva poziva Đanluka Dešenco, osuđen na 13 godina zatvora zbog djela u vezi sa drogom.

"To može da izgleda kao dosadna rutina, ali za nas koji dane provodimo u ćelijama to daje smisao životu", izjavio je sa svoje strane Salvatore Strijano osuđen zbog djela u vezi sa mafijom.

"Ovaj posao nam omogućava kontakt sa vanjskim svijetom, a ono što je najvažnije jeste da se osjećamo korisnim. Ljudima je često potrebna adresa neke bolnice ili apoteke. Ponekad nam postavljaju čudna pitanja kao što su 'koji je danas dan' ili 'šta da radim, pas mi je bolestan?'", rekao je on.

Centar za obavještenja u zatvoru Rebibija u predgrađu Rima koji broji 1.600 zatvorenika, radi svakog dana osim nedjelje od 8 do 20 sati. Zatvorenici su plaćeni 12 eurocenti po pozivu, a u prosjeku dnevno odgovaraju na 200 poziva.