lifestyle
4

Istraživanje: Tuga nas čini slabima, a u ljutnji smo "vruće glave"

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ako ste ikada bili slomljenog srca i doslovno osjetili to u grudima, onda znate kako emocije mogu snažno utjecati na vas.

Nova studija je potvrdila da emocije utječu na tijelo na različite i prepoznatljive načine, bilo da se radi o teškoj tugi ili recimo o ljutnji. Na primjer, kada smo ljuti, više smo svjesni naše glave i ruku nego obično, a razlog tome je što smo u tim trenucima podsvjesno spremni na borbu.

Tuga ima suprotan efekat i ona čini naše udove slabima, a veoma smo svjesni aktivnosti u našim grudima i srcu. Nadalje, depresija nas također čini slabima, dok gađenje osjećamo u grlu i probavnom sistemu.

Svi su ovi zaključci potvrđeni studijom koju su proveli istraživači iz Finske analizirajući ponašanje 700 volontera. Istraživači su im prezentovali određene filmove i čitali priče kako bi u njima pobudili određene emocije.

Rezultati su bili jednaki u raznim kulturama, te su istraživači izveli zaključak da mi emocije proživljavamo fizički, odnosno da one dovode do značajnih promjena u fizičkom smislu. "Rezultati mogu poslužiti da bolje razumijemo poremećaje u raspoloženju poput depresije i tjeskobe, pošto su uzrokovane emocijama", naveli su finski istraživači, prenosi Daily Mail.