lifestyle
3

Istraživanje: Singapur najbolje mjesto za život izbjeglica

Klix.ba
Singapur (Foto: AFP)
Singapur (Foto: AFP)
Singapur možda jeste jedan od najskupljih gradova na svijetu, ali za izbjeglice je definitivno najpopularnije mjesto za život i rad, navodi se u godišnjem istraživanju HSBC-a objavljenom o izbjeglicama.

Izbjeglice su pohvalile grad i državu zbog privlačnih plaća, kao i mogućnosti napredovanja u karijeri i kvalitetu života. Naime, unatoč velikim životnim troškovima u Singapuru (uključujući troškove transporta koji su tri puta veći od New Yorka), više od četvrtine izbjeglica potvrdilo je da zarađuje više od 200.000 dolara godišnje.

Prema istraživanju HSBC-a, povećanjem plaća ili mogućnošću napredovanja u karijeri izbjeglice često dobiju poticaj za preseljenje u inostranstvo, a sele se najviše iz privatnih razloga. Tri od pet anketiranih osoba izjavilo je da se njihov kvalitet života daleko poboljšao nakon preseljenja.

Odredišta gdje izbjeglice najčešće odu, zbog poboljšanja njihovih načina života, su Novi Zeland, Španija i Portugal, dok je Švedska najprivlačnija izbjeglicama koje imaju porodice, jer im ta država omogućava bolju mogućnost za skrb djece, kao i bolje školovanje.

Međutim, najbolje beneficije nude zemlje Bliskog Istoka. Oko 80 posto ispitanih izbjeglica u Omanu su dobili avionske naknade za povratak kući, a od Katara 75 posto izbjeglica dobilo je džeparac za smještaj.

U mjestima izvan Bliskog Istoka ugovorne prednosti su manje česte. Nešto više od polovice svjetskih izbjeglica dobilo je zdravstvenu njegu i medicinske dodatke, dok je oko 21 posto dobilo samo novac za preseljenje.

U augustu je InterNations objavio rezultate istraživanja koje se od rezultata HSBC-a znatno razlikuju. InterNations stavio je Ekvador kao vrhunsku destinaciju za izbjeglice zahvaljujući niskim troškovima za život, kao i pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti i visokoj razini osobnog zadovoljstva. Meksiko i Malta su, također, bolje rangirane od Singapura.