lifestyle
25

Istraživanje otkrilo: Žene koje imaju dekolte lakše dobiju posao

Klix.ba
Osobe koje traže posao mnogo vremena posvete uređivanju CV-ja kako bi privukli potencijalne poslodavce. Novo istraživanje sugeriše da posebnu pažnju trebate obratiti na fotografije, te da žene koje stave fotografiju na kojoj imaju dekolte lakše dolaze do posla.

Žene koje pošalju takve fotografije imaju 19 puta veću šansu da dođu do intervjua. Studija je provedena u Parizu, a vodila je dr. Sevag Kertechian koja je analizirala koliki utjecaj ima odjeća u procesu zaposlenja. Test su uradili na dvjema ženama koje imaju identično radno iskustvo u CV-ju, ali su obučene potpuno različito - jedna je nosila konzervativnu odjeću dok je druga bila "otkrivenija". Aplicirale su na po 100 pozicija tokom tri godine.

Žena koje je bila oskudnije odjevena imala 68 intervjua više od žene koja je bila konzervativno obučena.

"Rezultat je bio šokantan i negativan, ali ne i iznenađujući. Žene koje su imale dekolte dobijale su više pozitivnih odgovora. Ovo je potrebno dodatno istražiti", kazala je Kertechian

Rezultati ove studije bit će analizirani na Konferenciji "Izgled znači" koja počinje danas, a u kojoj učestvuje više od 200 eksperata. Na konferenciji će razmatrati teme operativnih zahvata u svrhu gubljenja kilaže, poremećaj u ishrani i ultramršave lutke.