lifestyle
0

Indijci za kondome imaju znatno širu primjenu

NINA
Između 20 i 25 posto kondoma proizvedenih u Indiji koristi se prilikom seksualnih odnosa, a ostali se upotrijebe na mnogo najraznovrsnijih načina, između ostalog za postavljanje krovne izolaciju ili gazećeg sloja na cestama.

Prema istraživanju profesora Ramakanta s medicinskog univerziteta King George u Laknauu, glavnom gradu sjeverne indijske države Uttar Pradesh, oko 75-80 posto godišnje proizvodnje kondoma se ne utroši za njihovu primarnu namjenu, objavio je list "Oshean age" koga citira agencija DPA.

U urbanim područjima, tvornice za gradnju cesta kupuju ogromne količine kondoma koje zatim miješaju s betonom da bi dobili smjesu za prekrivanje cesta. Po njima, lateks iz kondoma osigurava glatkoću površinskog sloja i otpornost na pucanje.

Građevinski poduzetnici također nemilice troše kondome, ali ne privatno, već kao građevinski materijal. Redaju ih ispod cementnog sloja na krovu. Pod uticajem sunčeve toplote, kondomi se šire i formiraju jedinstven vodootporni sloj koji čini krov nepropusnim.

Još jedna vrsta zanatlija troši kondome na veliko, opet nenamjenski. To su proizvođači sarija sa zlatnim vezom, vrlo omiljenim među Indijkama. U tim radionicama zapazili su da već podmazani kondomi sjajno ispoliraju zlatni vez. Do pojave kondoma za to se koristio vosak, ali je njegova upotreba bila malo komplicirana. Prije upotrebe mora se obavezno podgrijati, a u zimskim mjesecima je bilo nemoguće raditi s njim je bi se zagrijani vosak ohladio za minut. Srećom, neko je prije tri godine otkrio "čudotvorno dejstvo kondoma na zlatni vez" i od tada ih sa zadovoljstvom koriste. Brže je, lakše i dugotrajnije, kažu radnici.

I u poljoprivrednim oblastima kondomi se koriste za razne namjene, za nošenje vode, na primjer, a vrlo često djeci zamjenjuju balone.

U Indiji su nevladine organizacije podijelile velike količine besplatnih kondoma u okviru napora da se kontrolira rast populacije i spriječi širenje side.