lifestyle
0

Indija zahtijeva otkrivanje originalnog recepta Coca-Cole

Sarajevo-x.com
Vrhovni sud Indije jučer je donio odluku u kojoj se zahtijeva da Coca-Cola otkrije tajnu formulu proizvodnje svojih napitaka prvi put u 120 godina postojanja ove kompanije.

Vrhovni sud zahtijeva da svi američki proizvođači laganih napitaka, uključujući i Coca-Colinog rivala PepsiCo. dostave detalje o hemijskom sastavu i sastojcima njihovih proizvoda zbog alarmantnih rezultata studije objavljene početkom sedmice koji ukazuju na upotrebu neprihvatljivih količina insekticida.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Američke kompanije su obavezne udovoljiti zahtjevima u naredne četiri sedmice. Ukoliko ne ispune dati zahtjev sud ima ovlaštenje da zaustavi njihovu prodaju.

U skladu sa politikom kompanije originalni recept Coca-Cole nalazi se u sefu jedne banke u Atlanti, a pristup imaju samo dva izvršna direktora.

Odluka suda uslijedila je nakon objave izvještaja nevladine organizacije, Centra za nauku i okolinu u kojem stoji da ukupno 11 vrsta napitaka koje proizvode Coca-Cola i PepsiCo. sadrže visok nivo pesticida. Uzorci prikupljeni iz 12 država pokazuju da Pepsi proizvodi sadržavaju 30 puta veće količine pesticida u odnosu na 2003. godinu kada je slična studija provedena, a uzorci Coca-Cola proizvoda pokazali su 25 puta veće količine pesticida.