lifestyle
554

Imale 20 posto šanse da prežive: Blizanke koje su rođene spojene trbuhom kreću u školu

Klix.ba
Blizanke Rosie i Ruby Formosa, koje su bile spojene crijevima i dan nakon rođenja uspješno razdvojene, u septembru kreću u školu.

Ljekari su im davali samo 20 posto šanse da prežive jer su dijelile abdomen i dio crijeva. Njihova majka Angela kazala je da su četverogodišnje djevojčice uzbuđene što kreću u školu.

"Prije četiri godine nisam ni slutila da će se ovo dogoditi. Kada sam bila trudna mislila sam da nikada neću vidjeti prvi dan njihove škole tako da je ovo predivno i sve zahvaljujući bolnici Great Ormond Street (Gosh)", kazala je majka.

Prisjetila se kako joj je bilo teško kada su joj ljekari rekli da djevojčice imaju rijetko medicinsko stanje koje se događa na svakih 200.000 porođaja. Djevojčice su rođene u Univerzitetskoj bolnici u Londonu carskim rezom 2012. godine u 34. sedmici. Prebačene su u Gosh bolnicu gdje su operisane.

"Vrijeme je brzo proletilo, prebrzo. Vrlo su uzbuđene, njihova velika sestra je već u školi tako da i one jedva čekaju. Srele su se s učiteljicom nekoliko puta i vole je. Raduju se crtanju i slikanju, svemu što ima veze s neredom, a vole i čitati. Vrlo su slične, tvrdoglave i odlučne, što znam još dok su mi bile u stomaku jer su odlučile da prežive i narastu", kazala je majka.