lifestyle
32

Ideja o plutajućem rajskom vrtu iznad Temze postaje stvarnost

Klix.ba
Ideja o plutajućem rajskom vrtu, odnosno o "zelenom mostu" koji bi spajao dvije obale Temze uskoro bi mogla postati stvarnost. Naime, iako se činilo da će biti teško naći novac za projekt koji je osmislio Thomas Heatherwick, budžet se već počeo puniti.

Britanska vlada je, kako piše Independent, obećala izdvojiti 36 miliona eura za ovaj jedinstveni pješački most koji je zamišljen kao oaza mira uz mnoštvo cvijeća i drveća.

Zahvaljujući potezu Vlade, ali i privatnim donacijama, već je prikupljeno pola od neophodnih 180 miliona eura.

Ideja o ovakvom mostu nastala je još prije 15 godina, a njena začetnica je glumica Joanna Lumley, no njen san je tek prošle godine počeo donekle da se realizira, kada je Heatherwick, inače tvorac Olimpijskog kotla u kojem je prošle godine bila zapaljena olimpijska vatra, izradio projekt.

Inspiracija su mu bila i sjećanja glumice na vrtove iz njenog dječijeg doma u Maleziji.

"Ideja je jednostavna, a to je povezivanje sjevernog i južnog dijela Londona vrtom prepunim cvijeća i drveća", rekao je Heatherwick i dodao da će prelazak preko mosta biti najsporiji način da se dođe od jednog do drugog kraja grada.

"Ljudi će se sigurno zaustavljati da uživaju u cvijeću i posmatraju panoramu grada. Vjerujem da će ovaj most stanovnicima i posjetiocima Londona donijeti spokoj i dašak magije", kaže dizajner.