lifestyle
21

I umjerena količina opasna: Čak sedam vrsta raka povezano je s konzumacijom alkohola

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Nova studija objavljena u žurnalu Addiction pokazala je kako čak i umjerena konzumacija alkohola dovodi do pojave raka, i to čak sedam vrsta zloćudnih tumora.

Rak ždrijela, grkljana, jednjaka, jetre, crijeva, rektuma i dojke se povezuju sa konzumacijom alkohola.

Ove zloćudne bolesti odgovorne su za 5,8 posto smrti povezanih s rakom generalno te su dovele do pola miliona smrti širom svijeta samo u 2012. godini.

Jennie Connor iz odjela za preventivnu i socijalnu medicinu na univerzitetu Otago na Novom Zelandu proučavala je vezu između konzumiranja alkohola i raka.

"Postoji snažan dokaz o tome kako alkohol uzrokuje sedam vrsta zloćudnih tumora, a vjerovatno je ta brojka još i veća. Oni koji se vode filozofijom kako bi 'sve trebalo konzumirati, ali umjereno' bi možda trebali to uvjerenje promijeniti kada je riječ o alkoholu, budući da se čak i male količine alkohola dovode u vezu s rakom. Rak dojke je, primjerice, povezan s većim nivoom spolnih hormona koje alkohol dodatno podiže", pojasnila je Jennie Connor i dodala:

"Ne postoji argument niti dokaz koji bi pokazao kako postoji sigurna količina alkohola. Promocija pijenja alkohola u umjerenim količinama nije vrijedna rizika od raka".