lifestyle
188

I mi smo ljudi, nismo mašine: Ljekari na Twitteru dijele fotografije na kojima spavaju na poslu

Klix.ba
(Foto: Twitter)
U medije je ranije ovog mjeseca dospjela priča jednog blogera iz Meksika koji je kritikovao medicinskog radnika koji je zaspao za vrijeme radnog vremena. Nakon toga je na društvenim mrežama osnovan pokret koji za cilj ima da stane u odbranu ljekara i pokaže kako su i oni "obični ljudi koji imaju potrebu za odmorom i snom."

Jedan bloger iz Meksika objavio je fotografiju mladog pripravnika kako spava nad papirima napisavši:

"Svjesni smo toga da je ovo naporan posao, no ljekari su primorani da rade svoj posao. Stotine pacijenata treba njihovu pažnju", napisao je bloger.

Kad je ljekar iz Meksika Juan Carlos čuo za ovaj slučaj, stao je u odbranu mladog ljekara i pod hashtagom #YoTambienMeDormi ("I ja sam zaspao") u želji da odbrani prava ljekara pokrenuo akciju na društvenim mrežama.

"Ilegalno je da ljekar fotografiše pacijenta bez njegovog pristanka, no pacijent može fotografisati ljekara u cilju uništavanja njegove reputacije", kazao je Carlos za BBC.

Pokret je na Twitteru uskoro dobio dosta sljedbenika, a ljekari, medicinski radnici i studenti medicine su se počeli oglašavati na Twitteru.

"Smjene od 36 sati je nemoguće izdržati bez povremenog odmora od deset minuta", napisao je hirurg Paolo Perez.

Samim tim što trebamo odmor ne znači da smo loši ljekari. Nismo mašine, i nama je potreban odmor, i mi imamo potrebe kao i svi drugi ljudi", jedan je od komentara, dok je jedan od zdravstvenih radnika napisao:

"Problem je tome što se danas odnos ljekar-pacijent dosta pokvario, a pacijenti će na društvenim mrežama radije podijeliti neko loše iskustvo nego dobro."

Hashtag je na Twitteru podijeljen oko 15.000 puta i počeo se koristiti i u drugim dijelovima svijeta.