Gastro
5

Zobena kaša je idealna za doručak

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ukoliko ste ljubitelj žitarica za doručak, a uz to želite smršati ili paziti na kilograme, onda umjesto muslija ili cornflakesa sa hladnim mlijekom radije izaberite zobenu kašu.

Zobena kaša je idealna za doručak.

Jedna manja studija je pokazala kako su oni koji su zobenu kašu jeli svakog dana u periodu od šest sedmica imali pad nivoa holesterola i smanjenje obima struka u odnosu na one koji su jeli istu količinu ugljikohidrata kroz nudle u istom tom periodu, piše Popsugar.

Ovo je još jedan dokaz o tome kako nisu svi ugljikohidrati isti te kako su neki dosta bolji za naše zdravlje i izgled.

Zobena kaša nas čini sitima, opskrbljuje nas kalorijama i vlaknima koji nam trebaju, a ukoliko se odlučimo na ovaj doručak, nema potrebe da posežemo za nezdravim grickalicama.

Za razliku od žitarica punih šećera i rafiniranih ugljikohidrata, tijelo zobenu kašu probavlja polako, održavajući nivo šećera u krvi stabilnim, što nam daje osjećaj sitosti.

Kada je riječ o mršanju, treneri Bob Harper i Gunnar Peterson dijele mišljenje u jednom - ugljikohidrate bi trebalo konzumirati ujutro, za doručak.

Kako pojašnjava nutricionistica Shira Lenchewski, ugljikohidrati se mnogo efektnije troše ujutro te se na taj način ne talože kao masne naslage u tijelu. Ona savjetuje da obrok najbogatiji ugljikohidratima bude upravo jutarnji.