Istraživanje
0

Žene ne vole večere van kuće jer teško broje kalorije

Sarajevo-x.com
Iako bi obrok pojeden van kuće trebalo da predstavlja nagradu, priliku da se izbjegne pravljenje obroka i pranje suđa, mnoge žene se užasavaju jela u restoranima zbog nemogućnosti brojanja kalorija koju sadrži takva hrana.

Iako biraju prividno zdrave obroke, žene nikad ne mogu biti sigurne koliko grama masnoće sadrži dresing za salatu ili da li je riba namazana uljem prije pečenja. Na kraju pojedu više nego što bi to obično uradile.

Skoro polovina žena priznaje da se osjeća krivom poslije posjete restoranu, a četvrtina to u potpunosti izbjegava, prenosi "Daily Mail".

Skoro dvije trećine žena boji se da neće moći odoljeti desertu te da će naručiti kalorijsku bombu. Teško je odoljeti i pudinzima, tortama i sladoledima.

Farmaceutska kompanija "Glaxo Smith Kline" u svom istraživanju za lijek za mršanje "Alli", saznala je da trećina žena na kraju pojede puno više nego što bi pojele kod kuće zbog puno većih porcija u restoranu. Mnoge će unijeti duplo više kalorija ako naruče predjelo, glavno jelo, desert, i nekoliko čaša vina. Ako se u ovo uključi kafa, žene bi u jednom obroku unijele 2.000 kalorija, što je preporučena dnevna doza.

Polovina od 2.000 žena koje su ispitane priznaje da će cijele sedmice pokušati smanjiti unos kalorija da bi ispravile štetu.

Žene posebno zaobilaze kineske i indijske restorane, a polovina priznaje da će radije preskočiti čitav obrok na takvim mjestima zbog straha od velike količine masnoće.

"Puno je lakše kontrolisati unos masnoća i kalorija kada kuhate kod kuće. Jelo s prijateljima bi trebalo biti lijepo iskustvo, a ne nešto čega se trebamo bojati", poručuje doktorica Dawn Harper iz Glouchestera.