Gastro
0

Želite se zdravo hraniti kao Japanci?

Sarajevo-x.com
Za one koji se brinu za vlastito zdravlje i žele usvojiti zdravije prehrambene navike, američki lifestyle magazin AskMen.com preporučuje ishranu u japanskom stilu te nudi nekoliko savjeta kako jesti kao Japanci.

Jesti dosta ribe

Većina ljudi pogrešno pretpostavlja da je riža najzastupljenija namirnica u japanskoj kuhinji, a činjenica je da se riba mnogo češće nađe na japanskim tanjurima, te svaki Japanac ili Japanka godišnje prosječno pojede više od 70 kg ribe, ili 230 grama ribe dnevno. Ukoliko želite preuzeti prehrambene navike Japanaca, morate zavoljeti ribu. Japanci su apsolutno ludi za ribom, budući da spadaju u sami vrh svjetske potrošnje ribe, iako čine samo 2% svjetske populacije.

Da je riba zdrava za ljudski orgazam, opšte poznata je činjenica. Svježa, pržena, dimljena ili kuhana, riba je bogata vitaminom A i omega-3 masnim kiselinama koje pomažu u zaštiti protiv različitih tipova raka.

Više jesti biljne proteine

Vrlo često zaboravljamo da meso nije jedini izvor proteina. I dok moderniji Japanci nastoje što više uključiti meso u svoju ishranu, tradicionalni jelovnici se i dalje fokusiraju na biljne proteine, naročito tofu, koji ima nizak procenat zasićenih masnoća i visok procenat kalcija. Svakako se ne preporučuje potpuno izbacivanje crvenog mesa iz vaše ishrane do kraja života, ali potrebno je redovno konzumirati biljne proteine, jer su zdraviji.

Jesti što više povrće

Mame su bile u pravu, povrće je dobro za naš organizam, a Japanci to oduvijek znaju. Većina ljudi jede samo povrće koje je dobro isprženo ili prekuhano, što apsolutno uništava njegovu hranjivost.

Tako npr. Japanci konzumiraju oko pet puta veće količine povrća, poput kelja, brokula, kupusa i rotkvica, u odnosu na Amerikance. Ne iznenađuje ni činjenica da su se ove vrste povrća pokazale kao najbolja sredstva u borbi protiv nekih vrsta raka, poput raka debelog crijeva, raka pluća i raka prostate. I dok većina nas ima zastrašujuće uspomene na mamin prekuhani kupus i slično, treba zapamtiti da je zapravo moguće pravilno pripremati povrće kako bi bilo što ukusnije. Pokušajte skuhati povrće na pari ili zapeći u rerni sa malo maslinovog ulja, soli, bibera i začinskih trava.

Obogatiti glavno jelo rižom

Japanci konzumiraju šest puta veće količine riže u poređenju sa Amerikancima. Riža je veoma hranjiva namirnica budući da ima malo masnoća i bogata je ugljikohidratima. Odlična je kao prilog glavnom jelu, jer nema previše kalorija. Ako vas nimalo ne privlači obična bijela riža, možete probati integralnu rižu, koja obiluje zdravim vlaknima.

Završiti jelo sa zelenim čajem

Japanci naprosto obožavaju zeleni čaj, a iako su neke vrste zelenog čaja bogatije kafeinom od nekih vrsta crnog čaja, ovo piće obiluje različitim vrstama snažnih antioksidanata koji pomažu u snižavanju kolesterola i krvnog pritiska. Mnoge studije su pokazale kako redovna konzumacija zelenog čaja vodi ka nižem riziku od moždanog udara ili raznih srčanih bolesti.

Zdraviji deserti

Nije uvijek potrebno završiti jelo desertom, ali ako ovaj ritual obožavate, ugledajte se na Japance i birajte zdravije deserte. To znači da izbjegavate čokoladnu tortu ili kolač i izaberete šaroliku kolekciju sezonskog voća. Ako se pak odlučite za sladoled, suzdržite se od velikih porcija.

Jedina mana ishrane u japanskom stilu svakako je nivo unošenja soli u organizam. Naime, Japanci najviše vole jesti ukiseljenu hranu i začinjavati jela sosom od soje, koji ima visoko udio soli. Ono što vi možete učiniti jeste da koristite proizvode sa manjim udjelom soli, a njih možete svugdje naći.

Pokušajte se nekoliko sedmica pridržavati prehrambenih navika Japanaca i sigurno ćete se bolje osjećati. Ovo je svakako veoma zanimljiv način da uživate u ukusnim i hranjivim jelima.