Gastro
0

Zdrave navike u ishrani u različitim krajevima svijeta

Sarajevo-x.com
Ukoliko rado putujete i imate priliku posjećivati razne krajeve svijeta, kada spoznate navike u ishrani, najbolje ćete upoznati i novu kulturu. Pored odličnog gurmanskog ugođaja, načini ishrane u nekim kulturama nude i zdravstvene pogodnosti koje mogu poboljšati naš život i zdravlje.

Zdrava navika u ishrani u Kini i Grčkoj: Orašasto voće

Tradicionalan kineska dijeta podrazumijeva konzumaciju velikih količina voća, povrća i orašastog voća. U Grčkoj su voće i orašasti proizvodi glavna jela, a ne samo kao prilozi. Istraživanja rađena na Univerzitetu Harvard pokazuju da pojačana konzumacija orašastog voća može smanjiti rizik od srčanih udara i kancerogenih oboljenja.

Zdrava navika u ishrani u Italiji, Francuskoj, Španiji, Grčkoj i Japanu: Opušteno jedenje

Ako je u pitanju neki svečani obrok, u ovim zemljama, on se konzumira po nekoliko sati. Ljudi jedu uz duge pauze, piju vino ili neke druge napitke uz zabavno i opušteno društvo. Tako se hrana bolje žvače, a varenje je automatski pospješeno. Zajedničko konzumiranje jela u Grčkoj je toliko bitno da postoji izreka koja kaže: "Prijatelji smo jer smo dijelili jedan hljeb“. Za Špance, Francuze i Talijane, zajednički obrok predstavlja učvršćivanje i njegovanje prijateljskih i porodičnih odnosa.

Zdrava navika u ishrani u Francuskoj i Japanu: Kotrolisanje porcija

Problem kod ljudi koji se bore sa prekomjernom kilažom jeste precjenjivanje vlastite gladi. Velike porcije uz prebrzo jedenje ne dozvoljavaju našem mozgu da signalizira osjećaj sitosti. Zato jednostavno jedemo dalje dok ne ispraznimo tanjir iako smo u suštini već odavno utolili svoju glad. Prema podacima istraživanja sa Univerziteta Pennsylvania, prosječni obrok u Francuskoj je za 25% manji od prosječnog obroka u SAD-u. Japanci iz regije Okinawa koji su poznati po izuzetnoj dugovječnosti (umire se u prosjeku u 82. godini) i zdravom stanovništvu, prilikom hranjenja praktikuju "hara hachi bu“ što znači "osam dijelova od deset“, a to znači da prestaju jesti kada su 80% siti.

Zdrava navika u ishrani u Italiji, Francuskoj, Grčkoj: Svježa hrana

Generacija gotovih jela je generacija koja mahom pati od prekomjerne težine. Svježa hrana je ujedno i zdrava hrana koja će održati umjerenu tjelesnu težinu i pojačati imunološki sistem. Najbolja je ona hrana koja se uzgaja na vlastitim njivama i za koju sigurno znamo da je 100% zdrav i organska. U zapadnim zemljama su u posljednjih nekoliko godina izuzetno popularne prodavnice koje trguju organskom hranom, a koja je izuzetno skupa.