Gastro
0

Zdrave grickalice pogodne i za dijabetičare

Sarajevo-x.com
Baš kao i obroci, grickalice bi trebale biti kombinacija masti, proteina i ugljikohidrata. Najzdravije bi bilo po gricalicama unositi od 15 do 30 grama karbohidrata, od 100 do 200 grama. Dajemo vam pet ideja za zdrave grickalice za osobe sa dijabetesom, a doktori i nutricionisti ih u potpunosti odobravaju.

Ako vam počne "krčati" stomak, treba vam grickalica koja će vam pomoći da dočekate ručak, a da vam previše ne digne šećer u krvi, javlja "Huffington Post".

Krekeri od cjelovitog zrna, grožđe i mladi sir

Brašno od cjelovitog zrna puno je hranjivih sastojaka, a pomaže i u smanjivanju nivoa šećera i holesterola u krvi. Mladi sir u sebi sadrži proteine koji stabiliziraju šećer u krvi, smiruju glad te sadrže kalcij, neophodan za jake kosti.

Domaće kokice

Kokice su pune vlakana i kada se prave kod kuće, bez vještačkih ukusa i aditiva. Pazite da kada ih pravite ne koristite previše ulja i nemojte ih predugo pržiti.

Jabuke i sir

Voće je važan dio svake dijete, čak i za ljude s dijabetesom. Voće sadrži vlakna i ostale važne nutrijente. Bitno je kontrolisati porcije, jer voće sadrži visoki procent šećera. Kada već birate voće gledajte da ono ima nizak nivo prirodnog šećera u sebi, kao jabuke, bobičasto voće i lubenica. Uvijek birajte manje voće ili veće prepolovite. Ako uz voće konzumirate sir on pomaže stabilizaciji šećera u krvi.

Salata od crnog graha

Crni grah je pun vlakana i proteina koji pomažu u stabilizaciji šećera i smanjuje osjećaj gladi. Vlakna smanjuju nivo holesterola. Paradajz i drugo povrće su veoma važni i puni vlakana.

Povrće i umak od svježeg jogurta

Nekuhano povrće je puno minerala, vitamina i enzima. Jogurt stabilizira šećer u krvi i pun je kalcija. Napravite umak od jogurta i u njega umačite svježe povrće. Možete ga spremiti i u frižider pa ostaviti za sutra.