Gastro
15

"Zdrava hrana" koju nutricionisti nikada ne bi jeli

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Namirnice koje bloggeri često reklamiraju kao "zdravu" alternativu rafiniranim šećerima (od niskokaloričnog jogurta do sirupa od agave) su zapravo namirnice koje nutricionisti izbjegavaju unijeti u svoj organizam.

Ako ste mislili da znate koje namirnice trebate, a koje ne trebate jesti svaki dan da biste bili zdravi, razmislite još jednom.

Rhiannon Lambert, nutricionista iz Londona, otkrila je koje namirnice bi svi trebali izbjegavati, a većina tih proizvoda važi za zdrave stvari.

Sirup od agave nije zdrav. Ova biljka iz porodice kaktusa, latinskog naziva agava, ima mnogo fruktoze, od 75 do 90 posto, što znači da ga organizam ne probavlja dobro i da brzo i mnogo podiže nivo šećera u krvi.

Niskokalorični jogurti sadrže zapanjujuće količine šećera. "Mnoge vrste niskokaloričnih i dijetalnih jogurta sadrže puno šećera. Držite se grčkog jogurta i dodajte mu voće", preporučuje Lambert.

Nisu zdrave ni proteinske pločice. "Okarakterisane su kao zdrava poslastica, međutim sadrže umjetni zaslađivač sukralozu za koju su istraživanja pokazala da podiže nivo šećera u krvi stvarajući osjećaj gladi".

Istina je da instant nudle nikada nisu bile okarakterisane kao zdrava namirnica, ali ako ste nekada sebi rekli da je to zdravije nego čokolada, pogriješili ste. Rhiannon objašnjava: "Ko bi uopće pročitao stotinu sastojaka od kojih su napravljene. Ne mogu ih čak ni klasificirati kao hranu. One povećavaju kardiometabolički sindrom koji može uzrokovati probleme sa srcem, dijabetes ili udar. Žene su posebno osjetljive i izložene negativnim efektima".

Nezdrave su i žitarice. Rhiannon kaže da su zobene žitarice jedine koje bi pojela, a da su najgore za naše zdravlje one koje su označene kao žitarice za gubljenje težine ili za djecu.