Gastro
0

Zašto radije odabrati čokoladu nego žitarice

Sarajevo-x.com
Nije sve što se prodaje u prodavnicama zdrave hrane zaista zdravo. Reklame nerijetko stvaraju mitove koje nauka nastoji razotkriti. Ovo su samo neki od najupečatljivijih, a istina o njima učinit će da razmislimo prije nego dohvatimo novi artikl s police.

Proizvodi s oznakom ''s manje masnoće'' nisu uvijek zdravi

Anna Denny, stručnjak za nutricionizam iz Britanske Nutricionističke Fondacije potvrđuje da nije nužno da ovi proizvodi budu zdravi. Prema utvrđenim pravilima EU Nutrition and Health organizacije, proizvodi s smanjenim udjelom masnoće moraju imati manje od tri grama masti na 100 grama proizvoda.

No, za smanjenje masti nema pravila. Problem postoji i kod namirnica koje prirodno sadrže veliki postotak masti, kao što je npr. sir pa i ako na njemu nađemo oznaku "s manje kalorija", to ne mora značiti da sir i dalje nema visoki postotak masnoće.

Kako navodi Food Standards Agency, proizvodi s "malo masnoće" nemaju nužno manje kalorija jer mast je nadoknađena drugim sastojcima koji mogu imati i isto ili čak više kalorija.

Svježe voće i povrće nije uvijek zdravije od smrznutog

Što duže voće i povrće stoji na policama, više vitamina, a posebno vitamin C, se nepovratno gubi. S druge strane, ono voće i povrće koje obično kupujemo smrznuto, zadržava svoju vitaminsku vrijednost jer je zamrznuto brzo nakon branja, ističe Anna Denny za Daily Mail.

Suho voće nema malo kalorija

Suho voće je ustvari svježe voće u kojem se procesom sušenja izgubila voda.Tako u suhom voću nalazimo čiste voćne šećere koji itekako mogu povećati kalorijsku vrijednost voća. Tako naprimjer jedna svježa breskva ima 12 dok suha sadrži 15 kalorija.

Suho voće dosta je slađe, a i praktičnije za grickanje pa tako postoji i rizik od unosa prekomjernih kalorija. Mada je dobar izvor vlakana, suho voće u procesu sušenja izgubi većinu vitamina. Organska hrana nije bolja od neorganske

Još uvijek nemamo čvrst dokaz da je organska hrana bolja od neorganske, kaže Anna Denny. Ishrana organskom hranom više je stvar izbora nego zdravlja, mada neke studije pokazuju da je naprimjer u organskom mlijeku postotak omega 3 masnih kiselina veći nego u neorganskom.

Nije uvijek bolje pojesti pločicu s žitaricama nego čokoladnu pločicu

Pločice od žitarica sadrže zdrave namirnice kao što je zob, ali i dalje mogu sadržavati mnogo kalorija jer u njima često nađemo i suho voće, lješnjake i komadiće čokolade. Pločica od 25 g može imati 130 kalorija te čak 7 g masti. S druge strane, čokolada nije tako strašna vijest. Prema nutricionistkinji Lisi Miles, čokolada sadrži flavonoide koji dokazano pomažu kod kardiovaskularnih bolesti. Zatim, polifenoli koje nalazimo u tamnoj čokoladi utječu na smanjenje viskog krvnog pritiska, a kakao ima učinak aspirina, tako da vas par komadića čokolade dnevno može zaštititi od srčanog udara.

Nisu svi probiotski proizvodi isti

Uzevši u obzir da probiotici ne spadaju u hranu, dužnost proizvođača je da garantira potrošaču da je proizvod provjeren i dobar za zdravlje.

Probiotici su "prijateljske bakterije" koji žive u crijevima i pomažu kod održavanja zdravlja probavnog i imunološkog sistema čovjeka. Njihova koncentracija može biti narušena stresom, rigoroznim dijetama te ih je potrebno nadomjestiti jogurtom koji sadrži probiotske kulture.

Uvijek izaberite provjerenu i izreklamiranu marku probiotskog jogurta te pazite da sadrži bakterije čije ime počinje s lactobacillus ili bifidobacterium jer su to probiotici otporni na želučanu kiselinu.Važan je i broj probiotika u jogurtu da bi se postigao pravi efekt.