Obogaćuju jela i liječe
0

Začini su dobri za vaše zdravlje

Sarajevo-x.com
Teško je zamisliti hranu bez začina. Oni su duša svakog jela. I dok se u pojedinim kuhinjama koriste samo oni osnovni, kod drugih postoji čitavo bogatstvo okusa i mirisa.

Osim što obogaćuju jela, začini imaju i specifična ljekovita svojstva koja je dobro poznavati kako bismo pri svakom obroku mogli kombinirati gurmanska zadovoljstva sa zdravljem. Naučnici i danas istražuju njihovu ljekovitost.

Chili prah

Istraživanja su pokazala da kapsaicin, sastojak chilli papričica, ima antiupalni učinak, koji smanjuje natečenost zglobova i ublažava bolove u zglobovima.

Cimet

Štiti od dijabetesa Tipa 2 i bolesti srca. Jedna studija je otkrila da pola kašičice cimeta dnevno snižava šečer u krvi, holesetrol i trigliceride.

Bijeli luk

Poboljšava zdravlje vašeg srca. Osim toga, konzumiranje bijelog luka snižava holesterol i trigliceride za 10 posto.

Klinčić

Ulje klinčića poznato je kao lijek za liječenje zubobolje, a antiseptička svojstva čine ga izvrsnim sredstvom za ispiranje usta. Glavni sastojak ulja je eugenol, koji ima antiupalni učinak i može pomoći u ublažavanju ukočenosti i bolova povezanih s artritisom. Ovaj začin ima zagrijavajući učinak, koji može smanjiti otekline, te stimulirati probavu.

Đumbir

Đumbir sadrži antioksidanse koji štite od svih bolesti. On smiruje grčeve i smanjuje nadutost u probavnom traktu. Izvrstan je kao lijek protiv mučnine u trudnoći i tokom putovanja, a ako ste popili kapljicu više, posegnite za ovim začinom da odagnate nuspojave mamurluka.