Gastro
3

WWF: Pepsi, Colgate i L’Oréal puno su gori od Nutelle

Klix.ba
Francuska ministrica pokušala je u srijedu uspostaviti javni bojkot proizvoda kompanije Nutella kazavši kako firma loše utiče na okoliš.

Naime, Nutella za proizvodnju svog popularnog kremastog i slatkog namaza koristi palmino ulje. Samim tim, uništavanje šuma palo je na leđa italijanske kompanije. Ipak, ministrica Segolene Royal je zaboravila spomenuti nekoliko važnih stvari.

Vlasnica Nutelle, kompanija Ferrero, proglašena je drugom najodgovornijom firmom na svijetu kada je u pitanju obazriva i odgovorna sječa šuma. Ferrero se tako nalazi na utjecajnom spisku od 130 kompanija koju je načinila organizacija za brigu o okolišu - World Wildlife Fund (WWF).

S druge strane, na istom spisku se nalaze firme poput Pepsija i Colgate-Palmolivea koji zauzimaju samo dno spiska i koji u svom sakupljanju sirovina zamalo i ne koriste ekološki prihvatljive metode.

Na nesreću ministrice Royal, koja se kasnije ispričala, nekoliko francuskih firmi lošije su rangirane od Ferrera, a to su Cémoi, L’Oréal, Bongrain, Brioche Pasquier Cerqueux, Harry’s (Barilla), Yves Rocher i Danone.

Palmino ulje jedna je od najkorisnijih sirovina na planeti i nalazi se u širokom spektru proizvoda, od losiona do žitnih pahuljica. Masovno korištenje palminog ulja prouzrokovalo je gubitak kišnih šuma u Indoneziji i Maleziji.