Gastro
21

WHO planira oporezivati zaslađene napitke kako bi se smanjila njihova konzumacija

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Vlade širom svijeta trebale bi oporezivati zaslađene napitke kako bi se izborile s globalnom epidemijom gojaznosti i dijabetesa, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

“Povećanje cijena zaslađenih napitaka za 20 posto moglo bi smanjiti konzumacije u istom procentu”, navodi se u izvještaju WHO koji je predstavljen na Svjetski dan borbe protiv gojaznosti.

Konzumiranje manje kaloričnih zaslađenih napitaka je najbolji način za ograničavanje prekomjerne kilaže i sprečavanje hroničnih bolesti, kao što su dijabetes, dodaje se u izvještaju WHO i dodaje da su masti i soli u prerađenoj hrani također krivci.

Organizacije dalje upozorava da je od 1980. do 2014. godine, gojaznost stanovništva više nego udvostručena i da se trenutno 11 posto muškaraca i 15 posto žena u svijetu klasificiraju kao gojazni, što je više od 500 miliona ljudi.

"Pametne politike mogu pomoći u preokretanju talasa ove smrtonosne epidemije”, izjavio je bivši gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg, koji je ambasador WHO za nezarazne bolesti.

Procijenjeno je da je 42 miliona djece mlađe od pet godina, bilo gojazno u 2015. godini”, izjavio je direktor odjeljenja WHO za ishranu i zdravlje Francesco Branca, što je, kako ističe, povećanje od 11 miliona u periodu od 15 godina.

WHO