Tvrdnje naučnika
0

Whiskey izaziva veći mamurluk nego votka

Sarajevo-x.com
Whiskey izaziva jači mamurluk od votke, istakli su američki naučnici koji tvrde da se razlog krije u broju molekula nazvane 'congeners' koje su sadržane u viskiju.

U studiji koja je objavljena u magazinu ' Clinical and Experimental Research' naučnici tvrde da whiskey izaziva veći mamurluk, no od glavobolje i mučnine ćete zasigurno patiti i ukoliko svu noć pijete isključivo votku.

U istraživanju je učestvovalo 95 volontera, koji su imali jednu noć 'aklimatizacije' prije no što su narednenoći pili votku ili viski.

Ispitanici su podijeljeni u dvije grupe i jedna je konzumirala viski, a druga votku, dok im je treću noć dato 'placebo piće', odnosno piće koje ne sadrži alkohol.

Učesnici istraživanja su ispitivani o tome kako su se osjećali dan nakon što su konzumirali alkohol, a i testirani su koliko dobro se mogu koncentrisati na zadatke.

Ispitanici koji su konzumirali whiskey imali su daleko manje simptome mamurluka, poput mučnine, glavobolje, žeđi ili umora u odnosu na one koji su pili votku.

"Iako su se ispitanici koji su konzumirali whiskey osjećali mnogo lošije, ne može se reći da su zadatke obavljali gore od onih koji su konzumirali votku“, kazao je profesor Danaris Rohsenow, naučnik sa Univerziteta Brown, koji je predvodio studiju, dodajući da sada u vrijeme praznika ljudi obično pretjeraju s konzumiranjem alkohola, te narednog dana ne mogu se koncentrisati na radne obavaveze.

Svako piće koje se konzumira u većim količinama uzrokuje mamurluk, no ovom studijom je potvrđeno da whiskey izaziva veću glavobolju i mučninu od votke, a razlog se vjerovatno krije u molekulama nazvanim 'congeners' koje su sadržane u whiskeyju.