Gastro
21

Volite li kečap? Iznenadit ćete se koliko u njemu ima šećera

Klix.ba
Kečap je aromatični dodatak jelima napravljen od paradajza, različitog usitnjenog povrća i začina. I, ne zaboravimo - šećera.

Za većinu ljudi, kečap je sastavni dodatak sendviča, hamburgera, pomrita i ostale brze hrane. Ipak, vaš omiljeni dodatak brzoj hrani je zapravo pun šećera, čak i više nego što mislite.

Jedna porcija kečapa (količina jedne supene kašike) sadrži čak četiri grama šećera, dok malo pakovanje kečapa koje se služi u restoranima brze hrane sadrži više od dva grama.

Preporučeni dnevni unos šećera je oko 10 posto ukupne količine hrane, otprilike od 50 do 60 grama, a u tu su količinu uključeni i šećeri iz slatkih namirnica, kao i voća. Najviše šećera se nalazi u gaziranim pićima, pivu, slatkišima i sokovima.

Šećer je zapravo glavni krivac za epidemiju gojaznosti u zapadnim zemljama, koja dovodi do mnogobrojnim zdravstvenih problema kao što su dijabetes i srčane bolesti.

I bez obzira na upozorenja ljekara i nutricionista o opasnostima "jednog od tri bijela zla", čovjek u prosjeku za vrijeme života pojede oko 1,75 tona šećera.