Gastro
0

Više od stotinu godina voćnog kupa sa sladoledom

SRNA
U čast 119. godina od pojave prvog voćnog kupa sa sladoledom američka kompanija Google promijenila je izgled svog loga na kojem je sada prikazana porcija sladoleda sa prelivima i voćem.

Prema podacima u riječniku engleskog jezika Oxford, nejasno je porijeklo termina - sundae za sladoled serviran sa voćem.

Pravo na ovaj termin ima nekoliko lokacija u SAD i to Ithaca,  Two Rivers, Plainfield,  Evanston,  New York,  New Orleans, Cleveland i Buffalo. 

Između gradova Ithaca i Two Rivers neprestana je diskusija oko toga ko ima pravo na titulu "rodnog mjesta voćnog kupa sa sladoledom".

Od mnogih priča povezanih sa izumom sladoleda sa voćem, najčešća je ta da je glavni uzrok zabrana upotrebe sladoledne sode pa je bilo potrebno pronaći zamjenu za popularnu poslasticu.

Evanston je jedna od prvih lokacija koje je uvela takozvani plavi zakon protiv prodaje sladoledne sode 1890. godine nakon čega su se pojedini prodavci dosjetili i sladoled služili preliven voćnim sirupom po želji.

Nova poslastica dobila je ime "nedjeljna soda" ili "sunday soda". Pošto je prodaja rasla lokalni lideri su se pobunili zbog davanja imena jelu poslije jevrejskog Sabata ili subote zbog čega je naziv promijenjen u sundae.