Recept star četiri generacije
22

FOTO / Vinar iz Quebeca pravi vino od paradajza

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Kanadski ljubitelji vina dižu čašu u čast sve popularnijem, ali i neobičnom vinu napravljenom po tajnom porodičnom receptu iz Belgije, starom četiri generacije. Naime, prema tom receptu, vino se pravi od paradajza.

Četrdesetogodišnji Pascal Miche, bivši mesar, je rekao da je njegovo vino od paradajza prvo u svijetu koje se uspjelo komercijalizovati. Samo tri godine nakon lansiranja projekta, on prodaje 34.000 boca godišnje.

"Želio sam završiti ono što je započeo moj pradjed 1930-ih godina", kazao je Miche za AFP.

Njegov "vinograd" se nalazi u Charlevoixu, oko 400 kilometara svejeroistočno od Montreala. U njemu je zasađeno 6.200 stabljika paradajza.

Miche je u Quebec došao iz Belgije prije sedam godina. Kako kaže, uvijek je imao plan da komercijalizuje vino svog pradjeda, koje naziva aperitivnim vinom urađenim po tajnom porodičnom receptu.

Bivši mesar u unosnom poslu (Foto: AFP)
Bivši mesar u unosnom poslu (Foto: AFP)
Miche svoje piće u Sjevernoj Americi može nazivati vinom, ali ako poželi da ga izvozi u Evropu morat će mu promijeniti ime, jer se tamo vinom nazivaju samo alkoholna pića napravljena od fermentiranog soka grožđa.

U svojoj vinariji Miche proizvodi dvije vrste vina, suho vino i zrelo vino koje mnogi upoređuju sa slatkim Pineau des Charentesom.

Da bi svoje piće nazvao vinom, Belgijanac je prvo morao uvjeriti vlasti da je paradajz voće. Na njegovu sreću, nauka podržava njegovo gledište. Sa botaničkog stajališta, paradajz zaista i jeste voće, najviše zbog toga što u sebi sadrži sjemenke biljke.