Četrdesetogodišnji Pascal Miche, bivši mesar, je rekao da je njegovo vino od paradajza prvo u svijetu koje se uspjelo komercijalizovati. Samo tri godine nakon lansiranja projekta, on prodaje 34.000 boca godišnje.
"Želio sam završiti ono što je započeo moj pradjed 1930-ih godina", kazao je Miche za AFP.
Njegov "vinograd" se nalazi u Charlevoixu, oko 400 kilometara svejeroistočno od Montreala. U njemu je zasađeno 6.200 stabljika paradajza.
Miche je u Quebec došao iz Belgije prije sedam godina. Kako kaže, uvijek je imao plan da komercijalizuje vino svog pradjeda, koje naziva aperitivnim vinom urađenim po tajnom porodičnom receptu.
U svojoj vinariji Miche proizvodi dvije vrste vina, suho vino i zrelo vino koje mnogi upoređuju sa slatkim Pineau des Charentesom.
Da bi svoje piće nazvao vinom, Belgijanac je prvo morao uvjeriti vlasti da je paradajz voće. Na njegovu sreću, nauka podržava njegovo gledište. Sa botaničkog stajališta, paradajz zaista i jeste voće, najviše zbog toga što u sebi sadrži sjemenke biljke.