{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uskoro hamburger od mesa uzgojenog u laboratoriji

S
27.6.2011. u 18:45
0
8
Uskoro hamburger od mesa uzgojenog u laboratoriji
0
Uskoro hamburger od mesa uzgojenog u laboratoriji
Foto: Ilustracija
Prvi "laboratorijski hamburger" samo je godinu dana daleko od posluživanja, tvrde naučnici. Govedina uzgojena iz matičnih ćelija mogla bi utabati put prehrani mesom bez klanja životinja.
Holandski naučnici predviđaju da će u narednim decenijama svjetska populacija rasti tako brzo da neće biti dovoljno stoke da se svi prehrane.

Kao rezultat toga, laboratorijski uzgojeno meso moglo bi postati uobičajeno.

Naučnici trenutno razvijaju hamburger koji će biti uzgojen iz 10.000 matičnih ćelija teleta, koje se onda ostavljaju da se multipliciraju više od milijardu puta kako bi se proizvelo mišićno tkivo slično govedini.

Ovaj proizvod nazvan je "in vitro" meso.

Mark Post, profesor psihologije na univerzitetu Maastricht u Holandiji, koji stoji iza ovog projekta, kazao je: "Ne vidim način na koji se možemo pouzdati u stoku u narednim decenijama, 'in vitro' meso bit će jedina opcija".

"Želimo dokazati svijetu da možemo napraviti proizvod iz ovog procesa. Zato nam je potrebna hrabra osoba koje želi da prva proba ovo meso. Ako niko ne istupi, onda bih mogao ja", dodao je.

On je za Američki naučni magazin kazao da će se prvi hamburger od ovog mesa napraviti u narednih 12 mjeseci.

U 2009. godini naučnici sa istog univerziteta uzgojili su komade svinjetine koristeći istu metodu. Oni su priznali da i nije izgledalo primamljivo za jesti, jer je bilo sive boje i teksture slične lignji.

Također, riblji fileti uzgojeni su u laboratoriji u New Yorku korištenjem mišićnih ćelija zlatne ribice. Iako prvobitni rezultati nisu bili tako ukusni kao pravo meso, naučnici su ubijeđeni da će se ljudi navići, jer neće imati izbora.

Kolega profesora Posta je kazao: "Kada jedemo hamburger, ne mislimo 'jedem mrtvu kravu', a kada su ljudi već tako udaljeni proizvodnje hrane koju jedu, nije ih teško zamisliti kako prihvataju umjetno uzgojeno meso".

Očekuje se da će se konzumacija mesa uduplati do 2050. godine, kako se svjetska populacija povećava.

Holadija je trenutno vodeća u svijetu u proizvodnji umjetnog mesa, jer je tamošnja vlada uložila 1,7 miliona eura u ovo istraživanje. Naučnici vjeruju da je umjetno meso prvi korak ka rješavanju problema gladi u svijetu.

Istraživači na univerzitetu u Utrechtu izračunali su da bi početnih deset matičnih ćelija moglo proizvesti 50.000 tona mesa za dva mjeseca.

Studija univerziteta Oxford pokazala je da ovaj proces troši 35-60 posto manje energije, 98 posto manje zemljišta i proizvodi 80-95 manje stakleničkih gasova od standardnog uzgajanja.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: