Dvadeset učesnika moraju svoje umijeće dokazati u tri različite discipline. Za oblast "Praline" traže se kreacije na temu "Kraljevstvo" i "Revolucija". Za disciplinu "Torte" vrijedi da patisijeri moraju načiniti tri velike "Marnier torte", koje će stručni žiri ocijeniti prema estetskim i kulinarskim vrijednostima.
Vrhunac takmičenja je disciplina "Čokoladna umjetnost" u kojoj će učesnici iz čokoladne mase švicarskog proizvođača Calleabauta kreirati jednu poslasticu koja može biti visoka između 40 centimetara i dva metra. Za detalje na ovom radu potrebna je velika koncentracija.
Javnost ima mogućnost da vidi slatka umjetnička djela istog dana u poslijepodnevnim satima. Skulpture u holu Hofburga širit će atmosferu francuskog dvora. Prošle godine kreacije od čokolade došlo je pogledati oko 3.000 posjetitelja. Djela nastala na takmičenju koristit će se i kao dekoracija na Balu kafe u Francuskoj.
Paralelno uz glavno takmičenje desit će i izbor za naslov "Junior Chocolate Master" za nove naraštaje. Ova vrsta takmičenja namijenjena je mladim učenicima i slastičarima do 26 godina koji još nemaju iskustva u međunarodnim nastupima. Njihovo takmičenje je u znaku mode baroka. Juniori moraju ispuniti samo jedan zadatak - kreirati poslasticu od najviše jednog metra visine.
Pobjednike oba takmičenja imenovat će stručni žiri. Uz žiri je ove godine prisutan i poznati kostimograf Christoph Cremer koji će ocijeniti optiku i kreativno ostvarenje umjetničkih djela.