Gastro
0

U subotu se obilježava Svjetski dan mlijeka

Klix.ba
I mlijeko ima svoj dan koji se obilježava od 2001. godine, kada je Organizacija za hranu i poljoprivredu UN-a istakla važnost ove namirnice za zdrav i aktivan život. Tada je odlučeno da se mlijeku svake godine posveti prvi dan mjeseca juna.

Po svom sastavu, mlijeko je jedinstven i najzdraviji napitak. Bogato je bjelančevinama, ugljikohidratima, mliječnim mastima, vitaminima A, B, C, D, E i K, te mineralima - kalcijem, fosforom, kalijem i magnezijem. Dvije čaše mlijeka dnevno (oko 500 ml) dovoljne su da zadovolje potrebe organizma za kalcijem. Ako mlijeko pijemo svakodnevno, čuvamo i naše zube, s obzirom da mlijeko neutralizira kiselinu u ustima te nas tako štiti od karijesa.

Pogledajmo još neke zanimljivosti o mlijeku: Mlijeko se pije već 10.000 godina. Prve krave su pripitomljene na teritoriji današnjeg Afganistana i Irana. Krava tokom godine može dati oko 46.000 čaša mlijeka. Naša galaksija u kojoj je i planeta Zemlja, zove se Mliječni put. Nijedno piće na svijetu ne sadrži više hranjivih tvari. Mlijeko je bijele boje, jer u sebi sadrži protein kazein. Ako želite izgraditi mišiće, nakon treninga ili sporta najbolje je popiti čašu mlijeka.

Svjetski dan mlijeka u našoj zemlji obilježit će mliječna industrija Meggle velikom donacijom zdravog i laboratorijski provjerenog mlijeka i voćnog jogurta javnim vrtićima. U 73 predškolske ustanove u šest gradova BiH, svakog ponedjeljka tokom mjeseca juna jelovnik u vrtićima će sadržavati mlijeko uz doručak i voćni jogurt za popodnevnu užinu.

Donacijom mlijeka bit će obuhvaćeno oko 7200 mališana, a u okviru četiri "Mliječna ponedjeljka" djeci će biti ponuđeno ukupno 3.000 litara mlijeka i oko 30.000 čašica voćnog jogurta.

Ovom akcijom Meggle želi dati konkretan doprinos kreiranju zdravijih jelovnika za polaznike vrtića, te naglasiti da je mlijeko ključna i nezamjenjiva namirnica u odrastanju djece.